Pääkirjoitus

Päivän Pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Itälä seurannee Niinistöä

Vieläkö joku muistaa, että on olemassa sellainenkin päätöksenteon muoto kuin puoluekokous? Tai eihän puoluekokouksessa useinkaan mitään päätetä, vaan kenttäväki kutsutaan siunaamaan puoluejohdon tekemät päätökset ja pitämään muuten hauskaa keskenään.

Demarit pyrkivät tekemään ensi keskiviikkona alkavasta Turun 100-vuotisjuhlakokouksesta yhä muinaisia Nkp:n edustajakokouksia muistuttavan taiteenlajin kokoustamalla uudessa Caribiassa Posankan katveessa peräti viisi päivää. Mahtavat maksat olla kokousedustajilla kovilla!

Kokoomus on kokoontunut tässä viikonvaihteessa Jyväskylään päättämään ei-mistään. Ainoa asia, josta puolueväki olisi kiinnostunut, nimittäin presidenttipeli, ei ole edes puoluekokouksen asialistalla. Siitä päätetään vasta syksyllä.

Presidenttikysymys ei ole vielä kokoomuksessa ajankohtainen, koska ehdokasasetelma ei ole puolueessa selkiytynyt. Kun aikaisemmin puhemies Riitta Uosukaista pidettiin itsestään selvänä ehdokkaana, tilanne on muuttumassa.

Uosukaisen kannatuskäyrä ponnahti nousuun vuonna syksyllä 1996, jolloin hänen eroottinen kirjansa Liehuva liekinvarsi päihitti julkisessa keskustelussa kirkkaasti Emu-kytkennätkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoreessa Yliopisto-lehdessä kerrotaan, että kirjan saamasta palautteesta on nyt valmistunut sosiologinen tutkimus, Irma Garamin pro gradu -työ. Sen mukaan kansalaiset muistivat Uosukaista 734 kirjeellä, kortilla tai sähköpostiviestillä, joista kaksi kolmasosaa oli sävyltään positiivisia.

Garamin mukaan Liehuva liekinvarsi on oiva esimerkki yksityistyneestä julkisuudesta. Tällainen kirjoittaminen on poliitikkojen keskuudessa yleistymässä.

Hurmos revaa, reittä ja rintojaan röyhistänyttä Riittaa kohtaan on kuitenkin haihtumassa. Puoluekokoukseenkin hän lehahtaa EU-kiireiden vuoksi vasta sunnuntaina. Mutta tulihan kirjan myynnistä sentään lähes miljoonan markan tili.

Nyt odotellaan Sauli Niinistön nousevan mielipidetiedustelujen kärkeen. Kokoomuksessa on toki myös niitä, esimerkiksi puoluekokoukselle aloitteen tehnyt Luoteis-Helsingin kokoomuksen nuoret, joiden mielestä puolueen pitäisi lähteä tukemaan Elisabeth Rehniä presidentiksi.

Jotkut haikailevat vielä valtioneuvos Harri Holkeriakin kolmannen kerran kehiin, mutta tämä kieltäytyy kohteliaasti - muttei välttämättä vaatimattomasti: "Tasavalta ei ole sellaisessa vaarassa, että minun pitäisi lähteä mukaan," Holkeri sanoi I-S:n haastattelussa.

Täytyy toivoa, että tuo lausahdus menee irlantilaisen huumorin tiliin.

Huikeimman ehdotuksen teki Suomen Kuvalehdessä kamarineuvos, laulaja Laila Halme . Hän esittää oikeiston yhteiseksi ehdokkaaksi Jaakko Iloniemeä . Mikäpä siinä, Iloniemi on ollut milloin demari ja milloin nuorsuomalainen, mutta aina Urho Kekkosen näköinen!

Kyllä kaikki merkit viittaavat siihen, että Sauli Niinistö "joutuu uhrautumaan". Puolueen ja isänmaan edun nimissä kenestä tahansa tulee tarvittaessa nopeasti presidenttiainesta.

Kokoomus ei jätä tasavallan tannerta vain yhden varteenotettavan miesehdokkaan, Esko Ahon temmellettäväksi.

Suomen poliittisesta ilmapiiristä on tulossa loppuvuodesta todella mielenkiintoinen, jos EU:n puheenjohtajamaan ulkoministeri ja valtiovarainministeri ja oppositiojohtaja ovat presidenttiehdokkaita ja istuva presidentti sovittelee Kosovo-kriisiä. Maan asiat jäävät pääministerille - sikäli kuin hänkään lastenhoidoltaan ehtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tänään Niinistö kopautetaan vielä jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana, mutta jos hänestä tulee presidenttiehdokas ja myöhemmin jopa tasavallan presidentti, varapuheenjohtajiksi valittavien arvo nousee.

Normaalisti kokoomuksen varapuheenjohtajia ei edes kukaan muista. Vai tulevatko mieleen Pirkko-Liisa Ollila, Juha Rintamäki ja Kirsi Piha ? Heistä kaksi viimeksi mainittua luopuu vapaaehtoisesti.

Vahva ehdokas kokoomuksen uudeksi varapuheenjohtajaksi on turkulainen Ville Itälä ,40, joka on nousukiidossa Niinistön seuraajaakin pohdittaessa. Totinen torvensoittaja Olli-Pekka Heinonen on jäämässä perustuslakiuudistajan jalkoihin.

Kokoomuksessa vallitsee ilmeisesti jokin varsinaissuomalainen "mafia", sillä Maija Perhon jälkeen puoluesihteeriksi valittava Matti Kankarekin on syntynyt Yläneellä.
Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.