Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 14.5.1999:
Pääministeri mediakriitikkona

Pääministeri Paavo Lipponen käyttää haastattelussamme samaa metodia kuin moni hänen arvostelemansa toimittaja: mutkat suoriksi ja pieni liioittelu on aina paikallaan.

Lipponen puhuu gallupeista kuin tarttuvasta sairaudesta. Mielipidemittaukset pysyvät ja paranevat. Niitä kehitetään kaiken aikaa paremmiksi ja ne vastaavat siihen, mitä kysytään. Ovatko ne esimerkiksi hallituksen tai presidentin suosiota mitattaessa muuta kuin viihdettä, on kokonaan toinen asia.

Mittaukset, etenkin perättäiset samalla metodilla tehdyt mittaukset, kertovat luotettavasti mielipiteiden muutoksista. Miten tuloksiin pitää suhtautua tapauksissa, joissa jonkin suosio on laskussa, on jokaisen omassa vallassa. Sdp:ssäkin puolueiden kannatusmuutoksia seurataan tarkalla silmällä, ja muutoksiin reagoidaan.

Lipponen arvioi, että ykköslehdistössä gallupeilla mitataan presidentin tekemisiä. "Presidentin saavutukset ovat jääneet tämän varjoon." Lehdistö on noteerannut kaiken, sanomiset ja tekemiset. Saavutukset sisältää arvottamista. Emeritusprofessori Jaakko Nousiaisella on toisenlainen näkemys kuin Lipposella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Lipponen ei gallupeja noteeraakaan, sosiaalidemokraatit säikähtivät pahemman kerran, kun Ahtisaaren suosio alkoi laskea. Se yhdistyneenä Kalevi Sorsan esiin nostamiin tuntoihin tuotti esivaalin alkumetreillä nähdyn sekoilun.

Erityisen sydämistynyt Lipponen on siitä, miten presidentti on joutunut silmätikuksi fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi. On totta, että esimerkiksi Iltalypsyn hauskuudet ovat monesti olleet kaukana hauskasta, mutta sitä ei voi yleistää.

Olisiko nämä fyysiset ominaisuudet pitänyt kätkeä julkisuudelta? Tuskin pääministeri sitäkään tarkoittaa. Lisäksi voidaan perustellusti sanoa, että tuskinpa Ahtisaaren fyysiset ominaisuudet hänen gallupsuosiotaan nakersivat. Suomalaiset ovat realisteja ja julkisuudessa on usein muistutettu, että viranhoidossa pää on polvia tärkeämpi.

Kaiken kaikkiaan Lipposen närkästys on 'uskomatonta'. Sen voisi kuitata samoin kuin hän Sorsan TS-kolumnin: hämmästyttävä. Ei Sorsa yksin mielipiteineen ollut, vaikka hän ne kärkevästi esittikin.

Lipposen mukaan tiedotusvälineiden tapa kohdella maan päämiestä on barbariaa. Julkisuus ja avoimuus ovat asioita, jotka eivät elä komentotaloudessa. Julkisuutta ei voi käskeä, eikä se ole vain päivänpaistetta.

Ei kai pääministeri Lipponen vain kaipaa aikoja, jolloin toimittajat näkivät ainoastaan isä aurinkoisen ja noudattivat kaikkia hallitsijan oikkuja. Se aika on jäänyt yhtä kauas kuin Lipposen mainitsema brezhneviläinen punamulta.