Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 6.5.1999:
Tapaus Lindén osoittaa avoimen
vaalirahoituksen tarpeellisuuden

Paavo Lipposen kakkoshallitusta näyttävät vainoavan vähän samantyyppiset henkilöongelmat kuin edeltäjäänsä. Tuskin oli armelias unohdus ehtinyt laskeutua tapausten Alho-Sundqvist ja Aura-Vennamo ylle, kun julkisuuteen putkahtivat epäilyt uuden kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) vaalirahoitukseen liittyvistä epäselvyyksistä.

Viime päivinä kiihtynyt kohu alkoi pian hallituksen nimittämisen jälkeen, kun sanomalehti Kaleva julkaisi tositteen Rovaniemen kokoomusnaisille maksetusta 100 000 markan avustuksesta. Summasta huomattavan osan väitetään ohjautuneen oululaisen Lindénin eduskuntavaalikampanjan rahoittamiseen.

Lahjoituksessa sinällään ei ole juridisesti moitittavaa. Nykyisen vaalilain mukaan ehdokas voi pitää vaalirahoituksensa salassa. Arveluttavia piirteitä tapaukseen tuo se, että ministeri Lindénillä epäillään olleen vaikutusta kiistanalaisiin kaavoitusratkaisuihin, joilla Arinan uudelle automarketille raivattiin rakennuspaikka Oulun Limingantullista vastoin ympäristöministeriön kantaa.

Ennen ministeriyttään Lindén oli Arinan hallintoneuvoston ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen. Ylen tv-ohjelmassa osuuskaupan rakennushanke kytkettiin uuden rakennuslain käsittelyyn, jota kokoomus ja keskusta jarruttivat. Uudistuksen voimaan tulon viipyminen oli Arinan etu, koska lain niin sanottu market-pykälä olisi estänyt Oulun jättimyymälän rakentamisen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esitettyjen väitteiden valossa näyttö Lindénin syypäisyydestä asemansa väärin käyttämiseen vaikuttaa kovin heiveröiseltä. Kytkentä rakennuslain valmistelun, Arinan marketin, Oulun kaavoitusratkaisujen ja Lindénin vaalirahoituksen välillä on yksinkertaisesti liian kaukaa haettu.

Median myllytykseen joutunut kulttuuriministeri on saanut tahtomattaan otsaansa ikävän leiman. Paniikinomaiset, omaa tietämättömyyttä korostavat ja ristiriitaisilta kuulostavat lausunnot ovat vain pahentaneet tilannetta. Tavanomaiset "minulla ei ole mitään salattavaa" -vakuuttelut kääntyvät helposti itseään vastaan, jos niiden siteeksi ei tarjota yhtään konkreettista faktaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Sauli Niinistön mielestä yksityiskohtien paljastaminen on omaksutun käytännön mukaan lahjan antajan, ei vastaanottajan asia. Hän on toivonut osuuskauppa Areenan puhdistavan ilmaa kertomalla, keille kaikille se on antanut vaalitukea, "kuinka paljon ja millä motiivilla".

Toive on tietysti kaunis ja kunnioittaa lahjoittajan intimiteettiä. Vielä parempi olisi kuitenkin luoda selkeät lainsäädännölliset pelisäännöt vaalirahoituksen julkisuudesta. Ne puhdistaisivat ilmaa vielä tehokkaammin kuin nykyinen vapaaehtoisuuden varaan jättäytyminen.