Pääkirjoitus 1.5.1999:
Amerikkalaiset pohtivat kouluväkivallan patoamista
Samaan aikaan, kun pommiuhkausten suma amerikkalaiskouluissa pyyhkii yli valtakunnan, on Yhdysvalloissa ryhdytty etsimään syitä ja syyllisiä järkyttävälle coloradolaisessa koulussa tapahtuneelle 15 oppilaan hengen vaatineelle joukkoteurastukselle.
Oppilaat syyttävät opettajia. Vanhemmat taas syyttävät poliisia. Poliisi puolestaan syyttää vanhempia. Syytösten kehä sulkeutuu näin ilman, että mitään positiivista saadaan aikaan.
Oppilaiden panos on ollut rakentavampi. Monet heistä ovat muun muassa sitoutuneet olemaan pilkkaamatta "erilaisesti" käyttäytyviä tovereitaan, minkä on tarkoitus katkaista koston kierre ja joka on siten askel oikeaan suuntaan, mutta ei riitä.
Coloradossa tapahtuneen kaltaisia hirmutöitä pyritään ehkäisemään myös teknisin keinoin kuten metallinpaljastimia lisäämällä. Amerikkalaiskoulut ovatkin pelastaneet metallinpaljastimia valmistavien yritysten taantumassa olleet markkinat.
Presidentti Bill Clinton on myös jälleen vedonnut aselakien tiukentamisen puolesta, toistaiseksi kuitenkin tuloksetta. Coloradon tapahtumien seurauksena senaatissa on kuitenkin tehty aloite television väkivaltaohjelmien rajoittamisesta sellaiseen aikaan, jolloin lapset eivät yleensä ole vastaanottimien ääressä.
Lakialoite tulee ilmeisesti päätymään roskakoriin, vaikka se ansaitsisi paremman kohtalon. Tv-ohjelmien vaikutuksesta väkivallan lisääntymiseen on kiistelty paljon. Rajoitusten vastustajat väittävät, että yhteyttä ei ole. Televisiolla ei heidän mukaansa ole vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Voidaan kuitenkin kysyä, miksi yritykset sitten uhraavat kasapäin rahaa tv-mainoksiin. Tuskin ilman tuloksia.
Mitä ilmeisimmin televisiolla on hyvinkin suuri vaikutus lapsiin, jos se kerran pystyy ohjaamaan aikuistenkin käyttäytymistä. Amerikkalainen lapsi on tilastojen mukaan nähnyt teini-ikään tullessaan jo 15 000 tv-murhaa. Tällainen väkivallalla mässäily ei voi olla jättämättä jälkiä. Valitettavasti Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, ollaan pitkälti samalla tiellä.
Koululaisväkivaltaa ei voi selittää yhdellä ainoalla syyllä, ei edes televisio-ohjelmilla. Kotitaustalla on ehkä ratkaisevin osuus nuorten ajautumiseen selittämättömiltä tuntuviin ratkaisuihin. Yhdysvaltain aselait, joita vaikutusvaltaiset aseyhdistykset eivät halua kiristää, ovat myös ajastaan jäljessä.
Asenteet amerikkalaisessa yhteiskunnassa ovat niin luutuneet, että 15 teini-ikäistä ruumista ei vielä riitä saamaan muutosta aikaan. Voimme vain jäädä odottamaan seuraavaa verilöylyä - nyt kun malli on jälleen annettu.