Ari Valjakan kolumni:
Vastausta odoteltaessa
Ensi tammikuun presidentinvaalien ehdokkaiden valinta on kiemurainen näytelmä, jossa jäykempien jalat sotkeutuvat toisiinsa jo esitanssin kuvioissa. Puolueet makaavat mahdollisimman matalalla kytätessään naapurien suunnitelmia lukuunottamatta vihreitä, jotka ovat asettaneet jo Heidi Hautalan ehdokkaakseen.
Kuuminta kuurupiilo on istuvan presidentin tukipuolueessa sosiaalidemokraateissa. Se saa koomisiakin piirteitä, kuten juhlavasti julkaistu Tampereen työväenyhdistyksen päätös mennä kisassa Tarja Halosen taakse osoitti.
Laadittu julkilausuma meni komeasti läpi mediassa. Maan suurin päivälehti kuvasi kannanoton esittäjää yli satavuotiaaksi, arvovaltaiseksi työväenyhdistykseksi. Sen toiminnanjohtaja Matti Länsiö hehkutti Aamulehdessä käsityksensä olevan, että "jos näin mittava yhdistys asettaa ehdokkaan, on tausta varmistettu".
Demareiden järjestörakennetta tuntematon sai vaikutelman, että punainen Tampere ratkaisi kerralla koko presidentin vaalin. Demarit joutuivat korjaamaan käsitystä muistutuksella, että Tampereen työväenyhdistyksessä on vain 67 jäsentä. Pirkanmaan suurin demariyhdistys on 500-jäseninen Toveriseura, joka muuten on asettunut tukemaan Martti Ahtisaarta.
Tampereen sosiaalidemokraattien 40 perusjärjestön yhteisjäsenmäärä on 3 000. Toisin sanoen 67 "arvovaltaisen" demarin lausunnolla eli kahdella prosentilla tamperelaisdemarien aktiiveista höynäytettiin valtakuntaa luulemaan, että arpa on heitetty toveri Halosen puolesta.
Henki tuntuu olevan jännityksen kohottaminen hinnalla millä hyvänsä. On kuin demarit hakisivat keinoja istuvan presidentin julkiseksi vähättelemiseksi. Paine ei kohdistu yksin Ahtisaaren persoonaan vaan jopa presidentti-instituutioon.
Pisimmälle tässä meni "ikuisessa uhmaiässään" Erkki Tuomioja iloitessaan pari viikkoa sitten, miten "presidentti on onneksi jäämässä siihen rooliin, mikä hänelle kuuluu". Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan arvovallalla Tuomioja väitti presidentin olevan "maakuntamatkojen tekijä ja maatalousnäyttelyjen avaaja".
Asvaltin tallaaja Tuomioja haki mielessään mahdollisimman loukkaavaa ilmausta arvioidessaan tasavallan korkeinta virkaa sen nykyisen haltijan hahmoa vasten. Mihin unohtui mieheltä uudenkin perustuslain presidentille suoma ulkopoliittinen johtajuus, tosin yhdessä pääministerin ja hallituksen kanssa. Puhumattakaan symboliarvosta, joka Iltalypsystä huolimatta korottaa ainakin vielä Tasavallan presidentin kansan mielessä omaan luokkaansa muun eliitin joukosta.
Mutta yhtä epäkorrekteja ovat Tuomiojan puheet kuin on hänen pukeutumisensa. Vaikka miehen älykkyysosamäärä olisi miten korkea tahansa, on tämän näköistä kauppa- ja teollisuusministeriä vaikea kuvitella porttien avaajana suomalaisyrityksille ulkomailla. Tai ehkä idea onkin avata ostajien kukkaronnyörejä säälistä; "kai sille uusi palsa pitää saada".
Sen sijaan presidentti Martti Ahtisaari on vientiteollisuutemme mielestä ollut mies paikallaan, vaikka presidentti on saanut muuten kuulla kritiikkiä virkakautensa aikana tekemiensä yli sadan ulkomaanmatkan johdosta. Suurin osa näistä 300 matkapäivästä on liittynyt nimenomaan Suomen viennin edistämiseen.
Presidentin julkisuuskuvan hoidossa epäonnistuneen tohtori Alpo Rusin epäpätevyyden ohella syy matkoista syntyneeseen ristiriitaiseen kuvaan kotimaassa on mediassa.
Presidentin matkojen seuranta on perinteisesti uskottu poliittisten toimittajien harteille. Heillä on harvoin kokemusta saati ymmärtämystä kaupallisista kysymyksistä ja viennin edistämisen dynamiikasta. Lisäksi toimittajat eristetään matkan aikana tehokkaasti varsinaisista liiketapaamisista. Sopulit säntäävät kiireiseen tahtiin läpijuostujen seremonioiden perässä, jotka antavat menestyksekkäästäkin matkasta vinoutuneen kuvan.
Tästä johtuen olemme nähneet vain tilaisuuksia, joissa istuva presidentti kieltäytyy milloin Ristiinassa, milloin Mexico Cityssä vastaamasta toimittajien penäämään yhteen ainoaan kysymykseen.
Pääministeri Paavo Lipponen vahvisti Ahtisaaren kannatuksensa eilen. Presidentin oman vastauksen saamme alkavalla viikolla.