Vehnäjauhot maksavat maltaita

Sirkka-Liisa Anttila on luvannut kuluttajille tietoa siitä, miten ruuan hinta muodostuu.
Sirkka-Liisa Anttila on luvannut kuluttajille tietoa siitä, miten ruuan hinta muodostuu.

Kuluttajahinnat laskivat Suomessa elokuussa 0,7 prosenttia vuoden takaisesta. Yhtenä poikkeuksena pysyi kuitenkin ruoka, joka kallistui. Sen on määrä halventua lokakuun alussa 4,3 prosenttia, mikäli arvonlisäveron alennus siirtyy kokonaan kuluttajahintoihin. Näin saattaa tapahtua, sillä veroalen vaikutusta seurataan jopa viranomaisten voimin.

Poliitikot ovat meillä aika ajoin esittäneet, että ruuan hinnanmuodostusta pitäisi selvittää. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi yli neljä vuotta sitten, että viranomaisten olisi pidettävä yllä julkista tietoa muun muassa kaupan ja teollisuuden osuudesta ruuan hinnassa. Vanhanen esitti vaateensa viljelijöiden etujärjestön MTK:n liittokokouksessa, missä yleisesti paheksuttiin tuottajien osuuden vähenemistä ruokaketjun tilipussissa. Pääministerin sanat eivät johtaneet mihinkään tekoihin.

Nyt maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on luvannut laittaa elintarvikkeiden hinnanmuodostuksen jatkuvaan seurantaan. Alkusoittona on vuodenvaihteessa odotettavissa työryhmän selvitys hintarakenteesta. Se saattaa olla karua luettavaa.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen on jo oivallisella tavalla selvittänyt, että 2007 jyrkästi nousseet ruuan tuotannon kustannukset siirtyivät ripeästi kuluttajahintoihin, mutta kulujen lasku kesästä 2008 tähän päivään ei näykään hinnoissa.

Räikein esimerkki on vehnäjauhojen hinta. Se on viimeisen vuoden aikana noussut vielä yli kahdella prosentilla, vaikka hintojen olisi pitänyt jo laskea yli 30 prosenttia.

Myllyt ja kauppa ovat näin ollen tehneet erittäin tuottoisaa jauhobisnestä. Pastakin on meillä kallistunut noin 40 prosenttia tuotantokustannusten nousua enemmän.

Merkittävällä tavalla kuluttajia on rahastanut myös meijeriteollisuus. Ruotsalainen Arla on ymmärrettävästi innostunut tuomaan maitoa Suomeen, missä Valion johdolla maitotuotteiden hintoja on korotettu 17 prosenttia aitoja tuotantokustannuksia vauhdikkaammin. Suomalaiset maksavat maidostaan osittain sitäkin, että Valion tulot Venäjän viennissä ovat romahtaneet. Maitojätin on hankittava rahaa tavalla tai toisella, jotta se pystyy tilittämään navetoille edes sen verran, että niiden toiminta voi jatkua.

Talouselämässä vapailla markkinoilla kernaasti tähdennetään, että tiedot tuotteiden hintoihin vaikuttavista seikoista sekä teollisuuden ja kaupan välisistä sopimuksista ovat yrityssalaisuuksia. Näin varmasti ovatkin. Täytyy kuitenkin muistaa, että elintarvikkeet ovat oma lukunsa. Niiden tuotantoa tuetaan maatalouden kautta yhteiskunnan varoista Suomessa noin 1,9 miljardilla eurolla vuodessa. Tämä oikeuttaa veronmaksajat saamaan tietoa ruokaketjun hinnoitteluperusteista.