Tuet palautettava konkurssipesään

Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kaksinkamppailuun huipentuneen presidentinvaalin kuluja ollaan avaamassa kaikissa suurissa puolueissa.
Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kaksinkamppailuun huipentuneen presidentinvaalin kuluja ollaan avaamassa kaikissa suurissa puolueissa.

Vuodesta 2006 lähtien maksettujen vaalitukien virta on kääntynyt vastakkaiseen suuntaan, kun puolueet ja kansanedustajat ovat ryhtyneet palauttamaan kohurahoittaja Nova Groupilta ja sen tytäryhtiöiltä saatuja avustuksia velkaiseen konkurssipesään.

Palautuspäätöksen ovat jo tehneet kokoomus ja Sdp. Viime eduskuntavaalien suurin tuensaaja keskusta vielä pohtii ja odottaa konkurssipesän virallista pyyntöä ja laskelmaa, mutta joutunee sekin taipumaan. Eduskuntavaalirahaa saattaa palautua Novan konkurssipesään satoja tuhansia euroja.

Päähallituspuolue keskustan odottelu on ajan haaskausta – ehkä myös korvaavan rahoituksen järjestelyä. Suurissa taloudellisissa vaikeuksissa olevan Nova Groupin ei olisi pitänyt rahoja koskaan jakaa. Jälkikäteen ajateltuna vaalitukea annosteltiin muiden velkojien kustannuksella. Kun suurimpina velkojina ovat verottaja ja eläkeyhtiö, keskusta käytännössä panttaa veronmaksajien varoja.

Torstaina rahoituskohu ulottui edellisiin presidentinvaaleihin, kun kävi ilmi, että nykyinen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö sai vuonna 2006 presidenttikampanjaansa Nova Groupilta 40 000 euron tuen. Summasta 10 000 euroa meni puolueelle, loput suoraan mainontakuluihin Niinistön puoluetoverin Eero Lehden omistamissa lehdissä.

Niinistön kampanjaan antoivat 10 000 euron avustuksia myös Kehittyvien maakuntien Suomesta tutut liikemiehet Kyösti Kakkonen ja Toivo Sukari sekä Motonetin ex-johtaja Lauri Juntunen.

Liikemies Ahti Vilppula tuki kampanjaa peräti 50 000 eurolla. Pääministeri Matti Vanhanen sai samasta lähteestä 25 000 euroa.

Kokoomus ilmoitti palauttavansa presidentinvaaleihin kuitatut Nova-rahat. Kaikki kolme suurinta puoluetta julistivat avaavansa myös presidentinvaalien rahoitusmekanismejaan.

Sen paremmin Niinistön kuin Vanhasenkaan ilmoituksissa ei kerrota mainittujen suurlahjoittajien nimiä. Kun rahat ohjattiin puolueen yhteiseen pottiin, yksittäisten suurlahjoittajien summat kätkeytyivät puolueelta tulevaan tukisummaan. Lain kirjainta ei rikottu – henkeä kyllä.

Kuukaudesta ja päivästä toiseen vellova vaalirahoituskohu vahingoittaa politiikanteon uskottavuutta ja siinä sivussa Suomen mainetta maana, jossa korruptio on lähes tuntematon käsite.

Vaalirahojen edestakainen liike ja asiasta käyty keskustelu sysäävät valtavia paineita hallitusneuvos Lauri Tarastin johtamalle, puoluerahoituslakia valmistelevalle toimikunnalle. Aukottomaksi ei uuttakaan lakia voi tilkitä, mutta avoimuuden korostamisessa ja sanktioissa on huimasti kehittämisen varaa.

On varmasti totta, etteivät rahoitusta saaneet voineet tietää Nova Groupin surkeaa tilaa ja holtitonta taloudenpitoa vuoden 2006 aikana. Nyt asia on tiedossa, ja sen mukaan pitää tukea saaneiden toimia.