Komissio koville ilmastotyössä
Uusi Euroopan komissio sai vihdoin keskiviikkona hyväksynnän parlamentilta. Komissio pääsee aloittamaan työnsä ensi viikolla. Aloitus myöhästyi kuukaudella, koska parlamentti hylkäsi kolme komissaariehdokasta. Lisämausteen kuvioon aiheutti Britannia, joka kieltäytyi nimeämästä omaa ehdokasta komissaariksi.
Komission puheenjohtaja sanoi, että "meillä ei ole enää hetkeäkään hukattavaksi" (TS 28.11.). Hän tarkoitti työtä ilmastonmuutoksen estämiseksi, mutta ilmaus sopii muihinkin EU:ssa niin sanotusti vaiheeseen jääneistä pyrkimyksistä. Näistä keskeinen on kysymys pakolaisista ja maahanmuutosta.
Uusi komissio sai parlamentissa myönteisiä ääniä 461, ja 157 äänesti kokoonpanoa vastaan. Täytyy muistaa, että komission alkuun paneminen sujui kesä–heinäkuussa kiistellyllä tavalla, kun parlamentaarinen kärkiehdokasmenettely pantiin sivuun, ja komission puheenjohtaja valittiin jäsenmaiden päämiesten maratonkokouksessa kompromissina.
Jälkeen päin valintaan voidaan kenties olla tyytyväisiä. Komission puheenjohtaja on ensi kertaa nainen, saksalainen Ursula von der Leyen. Myös Suomi saa ensimmäisen naiskomissaarin, kun Jutta Urpilainen (sd) aloittaa kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina.
Urpilaisen työkenttänä ovat unionin kehityspolitiikka sekä Afrikka-suhteet. Hänen pitää paneutua myös maahanmuuton juurisyihin lähtö- ja kauttakulkumaissa. Tehtävään luo oman haasteensa Euroopassa vahvistunut maahanmuuttovastaisuus.
Von der Leyenin kiirehtimän ilmastonmuutoksen vastaisen työn saa ainakin muodollisesti harteilleen hollantilainen komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Edellisessä komissiossa hänen vastuullaan olivat muun muassa oikeusvaltion periaatteet. Hän hoiti työnsä ja sai periaatteista piittaamattomien jäsenmaiden vihat päälleen.
Tälläkin kertaa Timmermans joukkoineen on kovan paikan edessä. Vastassa ovat suurin piirtein samat maat kuin oikeusvaltiota koskevissa kysymyksissä eli Puola, Tsekki ja Unkari. Jollain keinolla nämä maat olisi saatava vaihtamaan energialähteitään kivihiiltä ilmastoystävällisemmiksi.
Parlamentin äänestyksessä keskiviikkona tyhjää äänestäneet vihreät ovat kärkkäästi vaatimassa komissiolta lisää toimenpiteitä. Vielä ei tarkkaan tiedetä, mitä on tulossa, sillä komissiolta odotetaan ensimmäistä lakiesitystä ilmastotoimista joulukuun puolivälin tienoilla.
Se tiedetään vanhastaan, että ilmastopolitiikka on nuorallatanssia. Pitää vähentää päästöjä, mutta jotenkin niin, ettei jäsenmaiden talous ja sitä kautta työllisyys kärsi kohtuuttomasti.
Mielenkiintoista on, miten EU toteuttaa von der Leyenin keskiviikkoisen maininnan, jonka mukaan kaikkiin tuleviin kauppasopimuksiin tulee ympäristöä suojelevia ehtoja.
Se tiedetään vanhastaan, että ilmastopolitiikka on nuorallatanssia.