Otollinen kasvukausi olisi tarpeen

Pro Agrian viime viikon kasvutilannekatsauksen mukaan kevätkylvöt olivat pari viikkoa edellä keskimääräisestä. Varsinais-Suomessa kylvöistä oli tehty 90 prosenttia. Nyt ensimmäiseksi kylvetyt ovat jo oraalla. Kohtuulliset sateet ovat pelloille tervetulleita.

Katsaus kertoi, että syksyllä kylvetyt kasvustot aloittivat kasvunsa Etelä-Suomessa parisen viikkoa sitten. Syysviljat talvehtivat valtaosin hyvin. Tieto on erittäin myönteinen tulevan sadon kannalta, koska viime syksy oli poikkeuksellisen suotuisa kylvöille.

Kuivuuden surkastuttama viime kasvukauden sato oli nopeasti puitu, joten talonpojat pääsivät varhain ja vielä hyvien säiden saattelemina kylvöille.

Vilja-alan yhteistyöryhmän laskelmien mukaan rukiin ala kasvoi vuoden 2017 syksyn 17 300 hehtaarista 42 000 hehtaariin. Täytyy muistaa, että syksyllä 2017 kylvöt jäivät märkyyden takia niukoiksi.

Syysvehnän ala kasvoi huikeat 290 prosenttia, mutta hehtaareissa kylvöala oli alle 44 000 hehtaaria, kun vehnän kylvöala tänä keväänä on kaikkiaan noin 150 000 hehtaaria.

Rukiin tilanne on suomalaisille tärkeä, koska vuosikaudet leipomomme olivat puolalaisen ja saksalaisen rukiin varassa. Luonnonvarakeskuksen viljatase kertoo, että kotimaisen rukiin varasto kasvoi vuodesta 2016 viime vuoteen 80 miljoonasta 92 miljoonaan kiloon. Varastomme riittää vuoden tarpeisiin, sillä elintarviketeollisuus eli pääasiassa leipomot käyttävät ruista noin 90 miljoona kiloa vuodessa. Jos kasvukausi on suotuisa, meillä puidaan ruista kesän jälkeen yli 120 miljoonaa kiloa.

Viime aikoina on hehkutettu kauran menestystä. Sitä ei käy kiistäminen. Kolmessa vuodessa kauran käyttö elintarviketeollisuudessa on kasvanut 80 miljoonasta 92 miljoonaan kiloon. Kaurasta on siis tullut kuluttajien suosima ravinto.

Suhteellisuuden vuoksi on mainittava, että eläimille kauraa syötettiin viime vuonna 570 miljoonaa kiloa. Ulkomaille vietiin 330 miljoonaa kiloa ja varastoonkin jäi vielä 290 miljoonaa kiloa.

Kaurasta on maksettu viime aikoina aika hyvin, joten sen kylvöalaakin on lisätty. Arvion mukaan elintarvikekäyttöön tarkoitettua kauraa kylvetään tänä keväänä 72 500 hehtaarille. Lisäystä viime vuoteen on 16 prosenttia.

Kahdesta kehnosta satovuodesta huolimatta viljatilanteemme on kohtalaisen hyvä. Samaa ei voi sanoa viljelijän taloudellisesta tilanteesta. Varsinais-Suomessa kuivuuden tuhot olivat viime vuonna maan pahimmat.

Käytännössä muualla maassa ne, jotka ylsivät liki normaaliin satoon, hyötyivät Suomen vilja-aitan menetyksistä, sillä sadon niukkuus nosti tuntuvasti viljojen hintoja.

Meillä on viime aikoina hehkutettu kauran menestystä.