Lämmittelykierrokselta ei yllätyksiä

Hallitustunnustelujen lämmittelykierros on käyty, kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sai salkkuunsa eduskuntapuolueiden vastaukset esittämiinsä kysymyksiin. Vastausten perusteella yksikään puolue ei tippunut jatkokeskusteluista. Toisenlainen johtopäätös olisikin ollut yllätys.

Rinteellä esikuntineen riittää puntaroitavaa puolueiden vastauksissa. Hänen mukaansa etenkin Eurooppa-, ilmasto- ja talouspolitiikan linjauksissa on paljon täsmennettävää kaikkien puolueiden kanssa.

Rinne piti talouspolitiikkaa koskevia vastauksia ohuina. Ohuet vastaukset saattoivat johtua myös siitä, että kysymyspatteristossa talouspolitiikka jäi vähemmälle huomiolle.

Kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle puolueilla riitti läjäpäin. Läjäpäin niitä on myös karsittavaksi, kun ohjelmaneuvottelut kompromisseineen käynnistyvät.

Varsinaisia yllätyksiä ei vastauksissa nähty. Perussuomalaiset haluaa tiukentaa maahanmuuttoa ja huolehtia siitä, ettei ilmastopolitiikalla heikennetä yritysten toiminta- ja työllistämismahdollisuuksia.

Kokoomus vaatii sitoutumista vähintään 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Työ- ja eläketulon verotukseen halutaan kevennyksiä. Yrittämisen verotusta ei haluta kiristää. Sote- ratkaisussa korostetaan palveluseteleitä ja uuden hallinnon tason torjumista.

Keskusta puolestaan haluaa pitää kiinni 18 laaja-alaisesta maakunnasta soten pohjana. Vasemmistoliitto vaatii ihmisoikeusperusteista politiikkaa, aktiivimallin purkamista ja perusturvan heikentämisen torjumista.

Vihreät ei aio hallitukseen, joka sulkee rajoja, eristää Suomea EU:sta, YK:sta tai Pohjoismaista tai ei sitoudu ilmastotavoitteisiin. Rkp puolustaa muun muassa kaksikielisyyttä.

Työllisyys- ja ilmastopolitiikan yhteen sovittaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Metsäteollisuuteen suunnitellut miljardi-investoinnit edellyttävät hakkuumääriä, joiden toteuttaminen jakaa niin puolueita kuin ilmasto- ja teollisuuspolitiikan asiantuntijoitakin.

Kovin suuri ihme ei olisi, jos Perussuomalaiset tipahtaisi ensimmäisenä jatkokierroksilta. Sdp:ssä olisi halua punamultayhteistyöhön – varsinkin, kun Juha Sipilä on luopumassa keskustan puheenjohtajuudesta. Keskustassa ajateltaneen jo neljän vuoden päähän, joten oppositiobonus olisi tarpeen.

Alkulämmittelyjen jälkeen Sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n varaan rakentuva koalitio näyttää edelleen todennäköisimmältä. Neuvottelut ratkaisevat, onko kokoonpanossa sijaa Vasemmistoliitolle, jota Sdp kaipaa vasemman sivustansa turvaajaksi.

On kokoonpano minkälainen tahansa, jonkun osapuolista on hiipuvassa talousnäkymässä annettava tuntuvasti periksi vero- tai menolupauksistaan.

Ohuet vastaukset saattoivat johtua myös siitä, että kysymyspatteristossa talouspolitiikka jäi vähemmälle huomiolle.