Espanja jatkaa sosialistijohdossa

Espanjan sosialistipuolueelle PSOE:lle ja sen puheenjohtajalle Pedro Sanchezille on tarjolla jatkoaika maansa johdossa. PSOE sai sunnuntain parlamenttivaaleissa 123 edustajapaikkaa ja 28,7 prosenttia äänistä. Tulos tarkoitti 38 paikan lisäystä edellisiin vaaleihin verrattuna. Sosialistien tai sosiaalidemokraattien vaalivoitto ei ole nyky-Euroopassa jokapäiväistä.

Espanjan 350-paikkaisesta parlamentista konservatiiviselle kansanpuolueelle PP:lle lohkesi 66, keskustaliberaalille Ciudadanosille 57, vasemmistopopulistiselle Podemosille 42 ja äärioikeiston Voxille 24 paikkaa.

Perinteiselle hallituspuolueelle PP:lle tulos oli liki katastrofi, sillä 16,7 prosentin äänisaaliilla puolue menetti 71 edustajapaikkaa. Edellisen puheenjohtajan ja pääministerin Mariano Rajoyn epäonnistumiset painoivat yhä äänestäjien vaakakupissa.

Vaalitulos on tehnyt hallituksen muodostamisesta hankalaa useammassa Euroopan maassa. Helppoa ei ole Espanjassakaan.

Sanchez tarvitsee enemmistöhallitukseen muitakin kumppaneita kuin vasemman laidan Podemosin. Pienpuolueet Katalonian itsenäisyysmielisiä sosialisteja myöten ovat mahdollisia.

Maassa, jossa koalitiohallituksiin ei ole totuttu, vasemmiston ja oikeiston välisen aidan ylittäminen tuntuu mahdottomalta.

Oikeistopuolueiden yhteistyö tuskin on mahdollista PP:n murskatappion jälkeen. Yhteistyö äärioikeiston Voxin kanssa on muille porvaripuolueille enemmän kuin kiusallista.

Espanjan sisäpolitiikka ei ole ollut järin vakaata. Sunnuntain vaalit olivat jo kolmannet parlamenttivaalit neljän vuoden sisään.

Talouskriisin jälkimaininkien, työttömyyden ja maahanmuuton ohella turbulenssia on aiheuttanut Katalonian itsenäisyyspyrkimys. Itsenäisyyttä vaalitulos ei edistä, mutta keskusteluyhteys Madridin kanssa saattaa kohentua Voxin etenemisestä huolimatta. Kataloniassa vaalitulos nosti maltillisempia itsenäisyysmielisiä valtaan.

Espanjan vaalitulos muistuttaa kaksipuoluejärjestelmien vaikeuksista. PP:n tappiota voi selittää myös Voxin nousulla parlamenttiin, samoin keskustaoikeiston Ciudadanosin menestyksellä. Kansanpuolueen entistä mahtiasemaa on jakamassa kolme puoluetta, joista Ciudadanos yrittää tosissaan PP:n ohi.

Vasemmalla Podemos pitää huolen, ettei PSOE saa entisenlaista otetta vallankahvasta.

Vaalitulos kertoo myös siitä, että äärioikeisto ja oikeistopopulistit nousevat parlamenttiin sellaisissakin maissa, joissa äärioikeiston perintö on synkkääkin synkempi – Espanja ja Saksa esimerkkeinä.

Tosin Vox joutui tyytymään ennustettua pienempään äänisaaliiseen. Äänestysprosentti nousi 75,8:aan. Uumoilut Voxin menestyksestä saivat myös muiden puolueiden kannattajat liikkeelle.

Espanjan vaalitulos muistuttaa kaksipuoluejärjestelmien vaikeuksista.