Brexitissä pienimmän riesan tie

Kun ex-pääministeri David Cameron vei maansa kansanäänestykseen, jossa EU-jäsenyydelle sanottiin kiitos ei, Britannialle povattiin vaikeuksia. Talouden aavistettiin kokevan kovia. Sitä, minkälaiseen turbulenssiin Britannian poliittinen järjestelmä lyhytnäköisen sisäpoliittisen manööverin takia joutuisi, ei tainnut kukaan osata kuvitella.

EU-eron ehdoista on neuvoteltu liki kaksi vuotta. Pääministeri Theresa May pääsi EU-maiden kanssa sopimukseen, jonka mukaan ero siirtymäaikoineen tulisi voimaan 29. maaliskuuta.

Britannian parlamentin alahuoneelle sopimus ei kelpaa. Ensimmäisen kerran se tyrmättiin tammikuussa, toisen kerran tämän viikon tiistaina. Luvut olivat Mayn kannalta musertavia.

Parlamentille eivät kelpaa muutkaan vaihtoehdot. Se on tyrmännyt jo kahdesti sopimuksettoman eli niin sanotun kovan eron mahdollisuuden. Uusi EU-kansanäänestyskään ei alahuoneen mielestä tule kyseeseen.

Parlamentti valitsi torstaina huonoista vaihtoehdoista vähiten huonon: eron lykkäämisen mahdollisesti kesäkuun loppuun.

Sisäpolitiikan kuvasta kertoo, että tämänkin tempun vaikeuskerrointa korotettiin. May tuo tiistaina tai keskiviikkona kahdesti hylätyn erosopimuksen vielä kertaalleen äänestykseen. Jos sopimus menee läpi, eroon tulee lyhyt tekninen aikalisä.

Jos ja kun se todennäköisesti hylätään, parlamentti saa pari viikkoa aikaa äänestää vaihtoehtoisista suunnitelmista. Mitä ne sitten ovat, jää alahuoneen yllä leijuvan neuvottomuuden pimentoon.

Eron lykkääminen vaatii EU-kumppanien yksimielistä tukea. Sitä May voi tunnustella jo ensi viikolla Brysselissä pidettävässä huippukokouksessa. Pienimmän riesan tie sopinee EU:llekin.

Lyhyt aikalisä tarkoittaa sitä, ettei Britannian tarvitse osallistua Euroopan parlamentin vaaleihin. Jos Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin toivoma vähintään vuoden lykkäys toteutuisi, eroon pyristelevän maan olisi valittava parlamentaarikot. Sitä Britannia ei halua.

Aikalisä on perusteltu, jos se auttaisi Britanniaa selvittämään, mitä se EU-suhteestaan haluaa. Ajatusten selkeyttäminen näyttää mahdottomalta alahuoneelle, jolle mikään ei tunnu kelpaavan. Linjat puolueiden sisällä ovat syvempiä kuin niiden välillä.

Konservatiiveissa on jäsenyyden kannattajia ja useampaa sorttia sen vastustajia. Työväenpuolue on esittänyt uutta kansanäänestystä, muttei rohjennut sitä torstain äänestyksessä tukea. Etsikkoaikansa Jeremy Corbynin Labour on hukannut pahemman kerran.

Toistuvien nöyryytysten jälkeen May ei voi kovin pitkään jatkaa konservatiivien ja hallituksen johdossa. Ennenaikaisten vaalien mahdollisuus lähestyy. Ehkä vielä uuden kansanäänestyksenkin.

Aikalisä on perusteltu, jos se auttaisi Britanniaa selvittämään, mitä se EU-suhteestaan haluaa.