Vanhuspalvelut pysyvät vaaliteemana

Koulutusvaalit, sote-vaalit, ilmastovaalit, maahanmuuttovaalit, vanhustenhoitovaalit vai kaikkien näiden yhdistelmä? Jos 14. huhtikuuta huipentuvien eduskuntavaalien tärkein teema nyt lyötäisiin lukkoon, olisi se ilman muuta vanhustenhoito ja siihen liittyvät laiminlyönnit.

Keskiviikkoinen eduskuntakeskustelu oppositiopuolueiden yhteisestä välikysymyksestä antoi viitteitä tulevista vaalipaneeleista ja -kampanjoista. Hallituspuolueet joutuivat tilille riittämättömistä resursseista ja laiminlyönneistä – ja päätöksistä, joita on tehty myös edellisten hallituskokoonpanojen aikana.

Hallitus on helpottanut opposition urakkaa sotkeutumalla omaan näppäryyteensä. Erityisesti kokoomukselle vanhuspalvelukeskustelu on ollut silkkaa kujanjuoksua. Puolueelle on ollut ylivoimaisen vaikeaa päättää, sitoutuako vai ollako sitoutumatta lakiin kirjattavaan hoitajamitoitukseen vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa.

Nyt kokoomus näyttäisi haluavan vanhuspalvelulakiin mitoituksen, joka perustuu hoidon tarpeeseen. Tulkinnanvaraa puolueen linjaan jää edelleen.

Vanhustenhuollon laiminlyöntien ja Esperi Caren esimerkin nousu puheenaiheiden kärkeen juuri vaalien alla on kaksiteräinen miekka. On erinomainen asia, että vakavat laiminlyönnit saavat poliitikoilta täyden huomion. Vaalien läheisyys ja äänestäjien paine pakottavat poliitikot toimimaan.

Toisaalta vanhuspalvelulain uusimiseen seesteisempi ajanjakso olisi otollisempi. Nyt itse ongelma uhkaa hukkua poliittisten irtopisteiden keruun ja hätäilyn alle.

Oppositio on pitkin vaalikautta arvostellut hallitusta huonosta ja hätäisestä lainvalmistelusta. Arvosteluun on ollut syytä. Yhtä lailla nyt on syytä valmistella lainmuutokset huolella, jotta tuleva hallitus ja eduskunta voisivat niistä säätää mitat täyttäviä lakeja.

Yksimielisyys ja poliittinen paine hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin tuskin katoaa vaalituloksen myötä.

Kokonaan toinen asia on, minkälaisella hallituskokoonpanolla ja minkälaisilla poliittisilla voimasuhteilla vanhuspalvelulaista päätetään.

Ylen torstaina julkaiseman puoluekannatusmittauksen mukaan Sdp:n kannatus on pudonnut 20,1 prosenttiin, kokoomuksen peräti 17,3 prosenttiin ja keskustan 15,3 prosenttiin. Vihreät ja Perussuomalaiset puhaltavat keskustan niskaan.

Mittauksen perusteella vanhuspalvelun ongelmat ovat iskeneet kiistatta kokoomuksen kannatukseen.

Kahdessa kuukaudessa kannatusprosentit voivat vielä heilahdella, ja keskusteluun voi nousta uusia teemoja. Vanhuskysymys pysyy silti tapetilla. Lisäbudjetista kaivettavalla, valvontaan kohdistettavalla lisärahoituksella asia ei päiväjärjestyksestä poistu.

Yksimielisyys ja poliittinen paine hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin tuskin katoaa vaalituloksen myötä.