Huolien lähteenä Kiinan kulutus

Aprillipäivänä 1976 perustettu Apple ylitti viime vuoden elokuussa ensimmäisenä yrityksenä biljoonan dollarin markkina-arvon. Korkealta on helppoa tulla alas. Apple on menettänyt huippuarvostaan nopeasti kymmeniä prosentteja. Liukumäessä ovat mukana muutkin amerikkalaiset informaatioteknologian jättifirmat. Sijoittajat ovat tapansa mukaan varpaillaan.

Torstai oli Yhdysvalloissa Wall Streetillä Applen osakkeisiin panostaneille melkeinpä painajainen. Yhtiön kurssi päätyi pörssipäivän mittaan kymmenen prosenttia miinukselle. Asiantuntijoiden mukaan päivä oli Applelle synkin kuuteen vuoteen. Se menetti markkina-arvostaan liki 75 miljardia dollaria.

Tärkein syy sijoittajien paniikkiin oli Applen antama tulosvaroitus. Se ei ollut aivan ennenkuulumaton, mutta edellisestä ehti vierähtää noin 20 vuotta.

Yhtiö perusteli varoitusta talouskasvun hidastumisella etenkin Kiinassa, missä laitteiden myynti ei ole sujunut odotetusti. Moni muukin Kiinan kuluttajamarkkinoilta tulosta tekevä yritys on saanut tuta saman ilmiön. Kiinalainen shoppailee aiempaa säästeliäämmin.

Kiinan kännykkämarkkinoilla kuluttajien käytöksen muutos koskettaa kovimmin juuri Applea. Sen kalliiden puhelimien sijaan ostetaan edullisempi kotimaisen valmistajan Huawein tai Xiaomin laite.

Kuluttajat ympäri maailman saattavat ajatella, että Apple ahdistettuna aivan poikkeuksellisesti tinkii hinnoistaan. Luulo voi osaltaan hidastaa Applen kännyköiden myyntiä. Moni asiantuntija pitää alennusmyyntiä epätodennäköisenä.

Jotain yhtiön pitää keksiä, kun liikevaihto myynnin myötä vajoaa, vaikka voittoa yhä kertyy runsaasti. Yhtenä syynä myynnin vähentymiseen lienee se, etteivät kuluttajat enää vaihda puhelintaan uuteen entiseen malliin. Uusia houkuttelevia ominaisuuksia syntyy aiempaa verkkaisemmin.

Applen ongelmia on ehditty vertailemaan Nokian kymmenisen vuotta sitten alkaneeseen syöksykierteeseen. Yhteisten piirteiden löytäminen on vaikeaa. Nokian merkittävänä ongelmana oli kännyköiden keskimääräinen hinta. Nokia joutui myymään liian halvalla.

Applen tulosvaroituksessa mainittiin ongelmaksi kiinalaisen kysynnän vähentymisen lisäksi Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota, jossa nyt eletään lyhyttä välirauhan aikaa. Osapuolet tapaavat ensi viikolla yrittääkseen löytää pysyvämpiä ratkaisuja riitoihinsa.

Kauppasuhteiden normalisoituminen on kaikkien etu. Mikäli taloudellinen tilanne Kiinassa menee nykyistäkin vaikeammaksi, Suomessa yksi ensimmäisistä kärsijöistä on hissiyhtiö Kone. Mutta sen ohella moni muukin yritys joutuu ikävään tilanteeseen.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Kauppasuhteiden normalisoituminen on kaikkien etu.