Lihayhtiö tarvitsee uudistuksia

Varsinaissuomalaisten pörssiyhtiöiden kurssit ovat olleet laskusuunnassa. Kun Helsingin pörssin yleisindeksi notkahti vuodessa viitisen prosenttia, kolmen Turun seudulla pääkonttoriaan pitävän pörssiyhtiön kurssit putosivat kymmeniä prosentteja.

Heikointa meno on ollut lihayhtiö HK-Scanilla, jonka arvo on laskenut vuoden aikana lähes puoleen.

Yhtiö yrittää jälleen kerran selättää vaikeudet vaihtamalla johtoa. Se tiedotti ensin tiistaina sekä hallituksen puheenjohtajan Mikko Nikulan että toimitusjohtaja Jari Latvasen erosta. Keskiviikkona tuli uusi tiedote, jonka mukaan Tero Hemmilä aloittaa yhtiön johdossa viimeistään maaliskuussa.

Valmiiksi katsotulle uudelle toimitusjohtajalle yrityksen haasteet ovat tiedossa. Hän toimi aikaisemmin sen johtotehtävissä, istui hallituksessa ja on ollut ennenkin ehdolla toimitusjohtajaksi. Laitilalainen osa-aikaviljelijä tulee HK-Scanille lannoiteyhtiö Yara Nordicilta.

Kun Latvanen aloitti toimitusjohtajana, hän arvioi saavansa yhtiön kuntoon kolmessa vuodessa. Kaksi vuotta ehti kulua ennen kuin aika loppui.

Mitä ilmeisemmin yhtiön rahoittajat ovat vaatineet nopeampia toimenpiteitä. Hemmilä lupaa keskittyä kannatuskilpailukyvyn ja tuotantotehokkuuden nostamiseen.

Edeltäjänsä tapaan hän saa perinnökseen kymmenillä miljoonilla yhtiön tulosta rasittaneen Rauman siipikarjatehtaan.

Viime vuonna vihityn tehtaan tuotantoa ei ole saatu kunnolla käyntiin. Sitä ennen rakennuskustannukset ylittyivät lähes puolella. Mitä ilmeisemmin tehtaan tehon nostamiseksi tarvitaan vielä uusia investointeja.

HK-Scanin tulos on laskenut kolmen vuoden aikana jokaisella kvartaalilla, joten yksin Rauman syyksi kaikkea ei voi panna.

OP:n analyytikon Niclas Catanin mukaan HK-Scanin kroonisesti heikko suoritustaso kertoo omaa kieltään syvälle yritykseen juurtuneesta kulttuurista. (TS 24.11.)

Tämän voi tulkita nopeina liikkeinä uudistaa johtoa. Ainakin tällä kertaa voi sanoa uuden toimitusjohtajan tuntevan liha-alaa.

Pörssiyhtiölle ei välttämättä ole optimaalista, että sen suurimmat omistajat ovat välillisesti tuottajia. HK-Scanin suurin omistaja on LSO Osuuskunta. Yhdessä ruotsalaisten osuuskunnan Lantmännenin kanssa se käyttää liki 80 prosenttia yhtiön äänivallasta, joskin operatiivisesta toiminnasta nämä ovat pysyneet erossa.

HK-Scanilla on tuore lupa sianlihan viennille Kiinaan. Se avaa suuria mahdollisuuksia. Yhdessä kiinalaisessa suurkaupungissa on enemmän kuluttajia kuin yrityksen nykyisellä markkina-alueella Pohjoismaissa ja Baltiassa.

HK-Scan tarvitsee joka tapauksessa kiireellisiä toimia toimintansa tervehdyttämiseksi. Muuten uhkana ovat isommat rakennejärjestelyt.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Mitä ilmeisemmin yhtiön rahoittajat ovat vaatineet nopeampia toimenpiteitä.