Porvariallianssille hankala tuki

Kahden viikon mittainen vaalituloksen sulattelu ei ole avannut Ruotsin sisäpoliittista umpisolmua. Yhteisymmärrys hallituspohjan rakenteesta on – jos mahdollista – vieläkin kauempana kuin heti vaalituloksen ratkeamisen jälkeen.

Valtiopäivävaaleissa punavihreä blokki sai 144 ja porvariallianssi 143 edustajaa parlamenttiin. Kannatustaan kasvattanut ruotsidemokraatit ylsi 62 paikkaan. Rumasta tappiostaan huolimatta sosiaalidemokraatit pysyi suurimpana puolueena. Hallituskumppani ympäristöpuolue pääsi vain vaivoin yli äänikynnyksen. Vasemmistopuolueen kannatus nousi.

Porvariallianssissa voittajia olivat keskustapuolue, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Allianssin pääpuolue kokoomus menetti kannatustaan enemmän kuin sosiaalidemokraatit.

Umpikuja oli etukäteen tiedossa. Blokkipuolueet kiistivät yhteistyön mahdollisuuden maahanmuuttajavastaisten ruotsidemokraattien kanssa.

Valtiopäivien toiminta käynnistyi maanantaina puhemiehen valinnalla. Vaalikampanjan aikaiset sanat, teot ja sitoumukset joutuivat heti puntariin.

Porvariallianssi ei ole ollut mielissään ruotsidemokraattien tuesta, mutta siitä se pääsi nauttimaan. Uudeksi puhemieheksi valittiin maltillisen kokoomuksen Andreas Norlén.

Vuodesta 1982 lähtien puhemieheksi on valittu suurimman puolueen ehdokas. Nyt sosiaalidemokraattien Åsa Lindestam jäi häviölle.

Puhemiehellä on merkittävä rooli hallituksen muodostamisessa. Enteileekö maanantainen valinta jotakin hallituspohjasta ja sen tukirakenteesta, ratkennee tulevilla puhemiehen kierroksilla.

Tämänpäiväisessä luottamusäänestyksessä ruotsidemokraateilla täydennetty allianssi joka tapauksessa siirtänee pääministeri Stefan Löfvenin toimitusministeristön johtoon.

Houkutus tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa on kokoomuksen piirissä suuri. Siihen liittyy kuitenkin riskejä. Vaalilupauksilla on painonsa, allianssin muille puolueille ruotsidemokraatit ovat erityisen vastenmielisiä ja kokoomuksen edellisen puheenjohtajan flirttailu äärioikeiston kanssa leikkasi välittömästi mitattua kannatusta.

Jos Ruotsi olisi Suomi, hallitus muodostettaisiin suurimman puolueen johdolla ja yli blokkirajan. Toinen vaihtoehto olisi, että populistinen vaalivoittaja otettaisiin hallitukseen ja pantaisiin vastaamaan lupauksistaan. Vaihtoehdot sotivat Ruotsin poliittisia perinteitä vastaan.

Blokkirajojen ylittämistä sietäisi harkita. Muutoin konstit ovat vähissä, sillä kokoomusjohtoinen hallitus sen paremmin kuin Löfvenin jatkokausikaan eivät ole äänestäjien vaaleissa osoittaman tahdon mukaisia.

Jos puhemiehen kierrokset eivät umpisolmua avaa, edessä ovat uudet vaalit. Sekin on vaihtoehto.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Jos puhemiehen kierrokset eivät umpisolmua avaa, edessä ovat uudet vaalit. Sekin on vaihtoehto.