Sotun uudistaminen suuri haaste

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten uudistus on edennyt nykyisen hallituksen käsissä vaivalloisesti, mutta yhtään helpommaksi ei seuraavalle hallitukselle muodostu sosiaaliturvan eli sotun uudistaminen.

Puolueet ovat julkaisseet näkemyksiään uudistuksen peruslinjoista. Suurin periaatteellinen ero on siinä, pitääkö kansalaiselle maksettavan tuen olla vastikkeellista vai vastikkeetonta. Tarjolla on myös erilaisia malleja, joiden vaikutuksista löydetään vähällä vaivalla näkemyseroja puolueiden ja jopa yksittäisten poliitikkojen välillä.

Sotun uudistamisessa tarvitaan niin sanottua kolmen konstin timpermannia. Sosiaaliturva pitää rakentaa sellaiseksi, että järjestelmä mahdollistaa tuensaajalle töiden vastaanottamisen. Sosiaaliturvan pitää huolehtia oikeudenmukaisesta tulotasosta. Sosiaaliturvan menot on pidettävä julkisen talouden kestävyyden kannalta kohtuullisina.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitti maaliskuussa että hallitus käynnistäisi kokeilun OECD:n suosittelemasta Britannian mallin mukaisesta yleistuesta. Britanniasta jo tiedetään, että mallin kokeilualueilla ruoka-avun kysyntä on lisääntynyt. Monet tuista riippuvaiset ovat jääneet väliinputoajiksi, kun työtä ei ole löytynyt. Mallin kannattajat ovat korostaneet, että se on auttanut työntekijöitä työllistymään.

Sosialidemokraatit hyväksyivät puoluevaltuustossaan huhtikuussa mallin, jossa kansalaisen yleisturva koostuu kolmesta tasosta. Uudistuksen on laskettu oleva tuntuvasti nykyistä järjestelmää kalliimpi, koska siinä myös opiskelijat tulevat yleisturvan piiriin.

Kokoomuksen ja demareiden yhteinen linja on tukien vastikkeellisuus. Vastikkeettomuus on ollut vanhastaan vihreiden ajaman perustulon periaate. Myös keskusta ja vasemmistoliitto ovat olleet vastikkeettoman tuen kannalla.

Ensi vuoden eduskuntavaalien alla keskustelu sosiaaliturvan uudistuksesta kiihtyy. Asia tulee vääjäämättä esille tulevissa hallitusneuvotteluissa. Toivottavasti suhtautuminen uudistuksen erilaisiin linjauksiin säilyy maltillisena. Yhteistyötä ja kompromisseja tullaan tarvitsemaan.

Professori Juho Saaren työryhmä esitti talvella, että sotun uudistus pitää tehdä vaiheittain ilman nykyisen sosiaaliturvan leikkauksia. Työryhmän mukaan tukien viidakko tulisi kuitenkin yhdistää yhdeksi perusturvalaiksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on myös vaiheittaisen uudistuksen kannalla. Hänen mukaansa Suomi ei ole valmis siihen, että sotu-uudistus käsitellään kertarysäyksellä. Ministeri toteaa, ettei kukaan halua politiikan olohuoneeseen uutta soten kaltaista virtahepoa (TS 8.7.).

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset