Tapaaminen työllistää tuhansia

Vielä ei varmuudella tiedetä, missä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen pääkaupunkiseudulla järjestetään. Heinäkuun 16. päivänä järjestettävään tapaamiseen liittyvistä järjestelyistä tietoja sen sijaan kertyy kaiken aikaa.

Päällimmäinen johtopäätös on, että tuhansille ihmiselle tuo maanantai on työteliäs. Suurelle joukolle helsinkiläisiä se merkitsee myös sopeutumista hieman poikkeaviin järjestelyihin. Sellaisiin pääkaupungissa on toki totuttu ilman suurvaltajohtajien huipputapaamisiakin.

Suomalaisten keskusteluissa on tapaamisen varmistuttua kyselty etenkin, kuinka paljon kokouksen järjestäminen meille maksaa. Osa kuuluu kustannuksia paljoksuviin, kun taas osa hehkuttaa kulujen vähäisyyttä Suomen saamaan kansainväliseen huomioon nähden. Kumpikin ääripäistä on osaltaan hakoteillä.

Tapaamisen turvajärjestelyt ovat mittavat. Verovaroilla palkattuja poliiseja tarvitaan karkean arvion mukaan jopa kaksituhatta. Kuluja kertyy, mutta on hyvä muistaa, ettei Suomi joudu huipputapaamisia tämän tästä järjestämään. Viimeksi Venäjän ja Yhdysvaltain päämiehet kohtasivat Helsingissä 1997 ja sitä edellisen kerran 1990.

Tätä taustaa vasten tuntuu hieman hataralta, kun edellisiä vierailuja muistellaan ikään kuin niistä voisi ottaa oppia. Ajat ovat muuttuneet. Kenties kysymys tapaamisen turvajärjestelyistä on eri luokkaa kuin yli 20 vuotta sitten. Yhä muistellaan, kuinka presidentti Bill Clintonia ei turvallisuussyistä päästetty oluelle Kappeli-ravintolaan.

Turvallisuus lienee yksi syy Helsingin valintaan. Meillä on yleensä rauhallista. Suuret mielenosoitukset ovat harvinaisia, väkivaltaisiksi yltyvät perin harvinaisia. Kenties poliisin kannalta viime vuosikymmenten hankalin oli viljelijöiden suurmielenosoitus 1999.

Tapaaminen työllistää paljon muitakin kuin poliiseja. Tyhjää majoitustilaa Helsingin keskustasta tuskin tuolloin löytyy.
Työtä tarjoavat myös suuret ulkomaiset televisiokanavat, joiden arvellaan lähettävän kokouskaupungista ohjelmaa kymmenisen tuntia maanantain aikana. Ne tarvitsevat monia palveluja. Esimerkiksi amerikkalaisen kanavan kerrotaan palkanneen 20 suomalaista journalismin opiskelijaa.

Suomen näkyvyyttä arvuutteleville pessimistit muistuttavat, että olemme vain kulissi. Mutta näyttämötaiteesta tiedetään, että lavasteilla voi olla suuri merkitys. Ne useimmiten kehutaan, jos itse näytelmäkin menestyy.

Putinin ja Trumpin tapaamisen onnistuminen on näin ollen perin toivottavaa paitsi suurten kansainvälisten kysymysten myös meidän niitä vähäisempien intressien kannalta.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset