SAK:lta madonlukuja hallitukselle

Hallituksen lääkkeet työllisyyden kohentamiseen ja työttömien aktivoimiseen ovat saaneet valtaosalta oppositiota ja ammattiyhdistysliikettä kylmää kyytiä.

Poliittinen ja ammatillinen työväenliike ovat löytäneet asiassa toisensa paremmin kuin hyvin. Helmikuussa noin 8 000 henkilöä kokoontui Helsinkiin vastustamaan aktiivimallia, jolla hallitus patisteli työttömiä työnhakuun tai koulutukseen työttömyysturvasta nipistämisen uhalla.

Ay-liike ja oppositio pitivät aktiivimallia työttömien rankaisemisena. Tilalle tarjottiin parempia työllistämispalveluja ja kannustimia.

Huhtikuisen kehysriihen keinovalikoima nostatti ay-liikkeen ja opposition uudelleen takajaloilleen. Hallitus yrittää madaltaa työllistämisen kynnystä esittämällä helpotuksia irtisanomiseen alle 20 työntekijän yrityksissä. Lisäksi hallitus haluaa sallia määräaikaiset työsuhteet ilman erillisiä perusteluja kolme kuukautta työttömänä olleille alle 30-vuotiaille työntekijöille.

Tuoreimpana vireillä on aktiivimalli kakkoseksi kutsuttu hanke, jossa työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi omatoimista työnhakua, esimerkiksi neljän työpaikan hakemista kuukaudessa. Laiminlyönnit johtaisivat karensseihin.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK vaati torstaina hallitusta vetämään pois nuorten ja pienillä työpaikoilla työskentelevien asemaa heikentävät esitykset. Jos esitykset etenevät lausuntokierroksilta eduskuntaan, SAK sanoo olevansa valmis järjestöllisiin toimiin. Niistä keskustellaan SAK:n hallituksessa ja liittojen kesken viimeistään 13. elokuuta.

Niin sanottua aktiivimalli kakkostakaan ei SAK hyväksy. Sen torpedoimisessa järjestö luottaa ensi kevään eduskuntavaaleihin, sillä uudistuksen toimeenpano näyttäisi lykkääntyvän vuoteen 2021.

Jos joku odotti SAK:n hallitukselta tiukempia kannanottoja hallitusta vastaan, pettymys oli ilmeinen. SAK jätti lausunnoille ja lausujille harkinta-aikaa – ja samalla itselleen.

Porvarihallituksen ja ay-liikkeen suhteet ovat olleet koetuksella koko hallituskauden ajan. Osa kipupisteistä johtuu kolmikantayhteistyön ongelmista. SAK:n kritiikkikin kumpuaa paljolti siitä, ettei sitä ole otettu mukaan valmistelemaan työelämään vaikuttavaa lainsäädäntöä.

Hallitus on kuitenkin taipunut hiomaan kiistanalaisimpia kohtia työelämäesityksistään. Niin se joutunee tekemään myös nyt puheena olevissa lainsäädäntöhankkeissa. Aktiivimalli kakkoseenkin sisältyy sen verran joustoa ja poikkeuksia, että se lienee ainakin nykyeduskunnan hyväksyttävissä.

Työllisyysasteen nostaminen koostuu keinovalikoimasta, jonka kaikki osatekijät eivät ole kaikille miellyttäviä. Työllisyystavoitteessaan hallitus on joka tapauksessa onnistumassa.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset