EKP aikoo lopettaa poikkeustoimet

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto päätti torstaina puolittaa arvopapereiden ostot loka–joulukuussa 15 miljardiin euroon kuukaudessa ja lopettaa epätavanomaisiin rahapoliittisiin keinoihin kuuluvan osto-ohjelman vuoden lopussa.

Päätös ei sisällä dramatiikkaa, sillä nyt ollaan palaamassa normaalien olojen rahapolitiikkaan.

EKP aloitti laajennetun osto-ohjelmansa maaliskuussa 2015. Keskuspankki on viime vuosina ostanut markkinoilta euromaiden valtionlainoja ja muita arvopapereita yli 2 400 miljardin euron edestä. Pumppaamalla rahaa euroalueelle EKP halusi rauhoittaa eurokriisistä hermostuneet markkinat.

Keskuspankki ei vedä rahaa pois markkinoilta, sillä se jatkaa lainapapereista takaisin maksettavan pääoman sijoittamista uudelleen.

EKP:n päätös pitää ohjauskorkonsa ennallaan oli odotettu. Korkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasollaan nollassa ainakin ensi vuoden syksyyn asti. Korkoja voidaan tuolloin nostaa, mikäli tavoite vähän alle kahden prosentin inflaatiosta toteutuu. EKP nosti tämän ja ensi vuoden inflaatioennustettaan 1,7 prosenttiin.

Korkojen nousua on odotettu, sillä ohjauskorko on ollut ennätyksellisen matala jo yli kahden vuoden ajan. Asuntovelallisten ei kannata hermostua, mutta nyt on hyvä hetki varautua korkojen nousuun.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen muistuttaa (TS 15.6.), että korkojen nousulta suojautuminen kallistuu vähitellen tämän vuoden loppupuolella, joten päätöksiä kannattaa tehdä nopeasti.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on tänä vuonna nostanut ohjauskorkojaan kahdesti ja loppuvuonna on odotettavissa vielä kaksi nostoa. Ensi vuonna Fedin korkojen ennakoidaan nousevan neljä kertaa.

Maailmalla varaudutaan jo talouskasvun tasaantumiseen. EKP laski euroalueen tämän vuoden kasvuennustetta 0,3 prosenttiyksikköä 2,1 prosenttiin. Kasvua hillitsee nyt epävarmuuden lisääntyminen maailmantaloudessa, jota uudet kaupan rajoitukset uhkaavat. Yhdysvallat on ottanut käyttöön uusia tullimaksuja EU:n, Meksikon ja Kanadan tuonnille ja uhkaa Kiinaa uusilla tulleilla.

Suomen tilanne näyttää vielä valoisalta. Esimerkiksi Danske Bank nosti ennustettaan Suomen tämän vuoden kasvusta 2,7 prosenttiin. Ennusteen mukaan kaikki talouden keskeiset kysyntäerät ovat kasvussa. Ensi vuonna kasvun ennakoidaan tasaantuvan kahteen prosenttiin.

Sama kehitys on nähtävissä teollisuuden investoinneissa. Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen tiedustelun mukaan kiinteät investoinnit pysyvät hyvällä tasolla, vaikka pudotusta viime vuoteen tuleekin. Tutkimus- ja kehitystoimintaan teollisuuden arvioidaan käyttävän lähes yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus

Näyttävä isku on viesti

Keskusrikospoliisin suurisku Paraisille ja useaan kohteeseen saaristossa viikonlopun aikana oli poikkeuksellinen myös näyttävyytensä vuoksi. Keskusrikospoliisi (Krp) tiedotti lauantaiaamuna suorittavansa kotietsintää Turun saaristossa sijaitsevan yrityksen tiloihin. Tiedotteessa todettiin toimenpiteen saattavan herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden huomion. Näin tapahtui, mutta sadan henkilön erikoislaatuinen jättioperaatio takasi mediahuomion kautta uutisen leviämisen laajalle Suomessa ja ulkomaille. Tämä lienee ollut tarkoituskin.