Puoluekokouksista politiikan arkeen

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus kokevat saaneensa kenttäväeltään vahvan tuen rynnistää kohti ensi kevään vaalisumaa. Kokoomus lopettelee puoluekokousurakkaansa Turun Logomossa, keskusta ampaisee vaalikauden loppusuoralle Sotkamosta.

Paitsi ajankohta yhteistä hallituspuolueiden puoluekokouksille oli sote- ja maakuntauudistuksen hallitseva asema kokous- ja käytäväpuheissa. Sekin oli yhteistä, että molemmissa kokouksissa puhuttiin paljon entisestä kokoomusministeristä, Helsingin pormestarista Jan Vapaavuoresta. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä jopa nimesi Vapaavuoren sote-ratkaisua horjuttamaan pyrkiväksi ulkoparlamentaariseksi voimaksi.

Vapaavuori osallistui perjantaina Turussa yhteiseen sote-keskusteluun puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa. Molemmat totesivat kokoomuksen yhtenäisyyden kestävän tyystin erilaiset sote-näkemykset. Yhteisesiintymisellä puhallettiin samalla pahimmat sisäiset höyryt pois vaalihengen nostatusta häiritsemästä.

Puheenjohtaja Orpo nimettiin kahden vuoden jatkokaudelle ilman vastaehdokasta. Orpon tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin kokoomuksen ykköspaikka ensi kevään maakunta-, eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa.

Vaaleihin kokoomus aikoo käydä muun muassa sosiaaliturva- ja verouudistuksilla. Orpo keventäisi työn verotusta ja siirtäisi painopistettä ympäristö-, haitta- ja kulutusveroihin. Sosiaaliturvauudistuksessa korostetaan kannustavuutta. Perhevapaauudistus halutaan toteuttaa ensi vaalikaudella.

Gallup-johtaja Sdp:tä Orpo näpäytti eläkepopulismista ja säästöpäätösten perumisella käytävästä huutokaupasta. Osansa saivat jäykät työmarkkinarakenteet ja ay-liikkeen muutosvastarinta – tosin niin lievin sanankääntein, ettei niistä tulevissa hallitusneuvotteluista joudu tilille.

Kovimmat väliaplodit tulivat kokoomuksen myönteisestä Nato-jäsenyyskannasta. Toki Orpo muistutti, että asiasta vaaditaan laajempi parlamentaarinen yksimielisyys.

Keskustan kenttäväki kiitteli jatkokaudelle valittua Sipilää paluusta oppositioaikaiseen puheenparteen. Tuorein mielipidemittaus antaa taustatukea keskustalaisten uskolle koheneviin suosiolukuihin. Sipilän esittelemässä neliapilakakkarassa osaa­va kas­vu, huo­len­pi­to, re­a­lis­ti­nen vih­reys ja vas­tuun­kan­to ovat avainsanoina.

Pontevat puheet ovat olennainen osa puoluekokousretoriikkaa. Maanantaina koittava arki muistuttaa poliittisesta todellisuudesta, jossa hallitusta varjostavat sote- ja maakuntauudistuksen hämärän peitossa oleva kohtalo, loittonevat maakuntavaalit, Sdp:n kasvava suosio ja kokoomuksen sote-rivien rakoilu.

Logomon käytävillä Vapaavuorella riitti selkään taputtajia.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus

Näyttävä isku on viesti

Keskusrikospoliisin suurisku Paraisille ja useaan kohteeseen saaristossa viikonlopun aikana oli poikkeuksellinen myös näyttävyytensä vuoksi. Keskusrikospoliisi (Krp) tiedotti lauantaiaamuna suorittavansa kotietsintää Turun saaristossa sijaitsevan yrityksen tiloihin. Tiedotteessa todettiin toimenpiteen saattavan herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden huomion. Näin tapahtui, mutta sadan henkilön erikoislaatuinen jättioperaatio takasi mediahuomion kautta uutisen leviämisen laajalle Suomessa ja ulkomaille. Tämä lienee ollut tarkoituskin.