Kauppaneuvotteluja pitää jatkaa

Vapaan kaupan tulevaisuus on hämärän peitossa, ja tunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan. Yhdysvaltain asettamat korotetut teräksen ja alumiinin tuontitullit EU:lle, Kanadalle ja Meksikolle astuivat voimaan perjantaina.

Vain kaksi viikkoa aikaisemmin Yhdysvallat ja Kiina sopivat, etteivät aseta ylimääräisiä tuontitulleja toistensa tavaroille. Kauppasotakirveet olivat haudattuna varsin lyhyen aikaa, sillä tässä välissä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on jo ehtinyt varoittaa ajoneuvojen tuontitulleista ja kiinalaisille teknologiayhtiöille asetettavista uusista tullimaksuista.

EU pitää Yhdysvaltain päätöstä kansainvälisten sopimusten vastaisena ja aikoo valittaa asiasta Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. EU aikoo vastata tullimaksuihin samansuuruisilla vastatoimilla yhdysvaltalaisia tuontitavaroita kohtaan. Myös Meksiko ja Kanada ilmoittivat vastatoimista.

Teräksen ja alumiinin tuontitullien suoria vaikutuksia ei kannata liioitella. Uudet tullit koskevat vain alle kahta prosenttia Yhdysvaltain ja EU:n välisestä kaupasta.

Vaarana on, että terästeollisuuden ylituotantoa pyritään työntämään EU-maihin, josta seuraa markkinahäiriöitä. EU ottaneekin käyttöön omia tuontirajoituksia, mikä voi nostaa teräksen hintaa.

Suuremmat vaikutukset liittyvät epävarmuuden kasvuun. Rajoitukset, vastatoimet ja vastatoimien vastatoimet johtavat kierteeseen, joka alkaa nakertaa maailmankauppaa ja talouskasvua.

Taustalla oleva iso ongelma on kansainvälisen sopimusjärjestelmän romuttuminen. Trump on lupaustensa mukaisesti irrottanut Yhdysvallat monesta edeltäjiensä tekemästä sopimuksesta.

Myös WTO:n kohtalo on vaakalaudalla, sillä Trump on arvostellut järjestöä kovin sanoin ja suosinut kahdenvälisiä sopimuksia. Tämä vaikeuttaa kaupankäyntiä ja pienten maiden asemaa.

EU:ssa ihmetellään, miksi Yhdysvallat kohdistaa näin järeitä toimia yhteen tärkeimpään liittolaiseensa. Suhteet eivät Trumpin aikaan ole muutoinkaan olleet kaikkein lämpimimpiä.

Maiden välejä hiertää myös erimielisyys Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksesta irtaantunut Yhdysvallat on varoittanut eurooppalaisia yrityksiä, etteivät nämä jatkaisi taloussuhteita Iranin kanssa.

Presidentti Trumpin toimintaa on vaikea ennakoida, ja suuri osa viesteistä ja toimista on suunnattu hänen kannattajilleen – Amerikka ensin. EU opettelee uuden ajan retoriikkaa. Eturintamassa on Ranska, joka on ilmoittanut, ettei suostu neuvotteluihin niin kauan kuin alumiini- ja terästullit ovat voimassa.

Neuvotteluja pitää jatkaa, ja näin tuleekin pienen tauon jälkeen tapahtumaan, sillä kiistan kiristyminen ei ole kummankaan osapuolen etu.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.