Kriisit nostavat raakaöljyn hintaa

Raakaöljyn hinta on noussut neljän vuoden ennätykseensä. Hintaa ovat korottaneet Syyrian kriisi ja Yhdysvaltain energiaviraston EIA:n ilmoitus maan raakaöljyvarastojen supistumisesta.

Hintojen nousua tukevat kysynnän kasvu ja öljynviejämaiden järjestön Opecin sekä Venäjän tuotantorajoitukset. Toisaalta Yhdysvaltain ja Kanadan kasvanut liuskekiviöljyn tuotanto ja Iranin paluu markkinoille ovat hillinneet nousupaineita.

Raakaöljyn hinta on kymmenen vuoden aikana heilunut laidasta laitaan 140 dollarista tynnyriltä vuonna 2008 runsaaseen 30 dollariin tynnyriltä vuoden 2016 alussa. Viime viikot tynnyrihinta on pysynyt 70 dollarissa ja sen päällä.

Öljyn nopea kallistuminen 2000-luvun alussa sai Pohjois-Amerikan liuskekiviöljyn tuottajat kehittämään ja lisäämään omaa tuotantoaan. Opecin rajoitusten teho on vähentynyt, kun järjestön ulkopuolisten maiden tuotanto on kasvussa. Asiantuntijat eivät uskokaan, että huippuhintoihin olisi paluuta lähiaikoina.

Energia-asiantuntija Lauri Kärnä Nesteeltä arvioi, että nyt on palattu tilanteeseen, jossa maailmapolitiikka heiluttaa öljyn hintaa, joka pitkään määräytyi pääasiassa taloudellisin perustein (TS 18.4.).

Kärnän mukaan raakaöljyn tynnyrihinnassa onkin noin kymmenen dollarin Syyria-lisä, joka tuli hintoihin viime vuoden lopulla.

Seuraavaksi markkinoilla jännitetään Syyrian tilanteen kehittymistä sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Iran-päätöksiä. Trumpin odotetaan ensi kuussa ottavan kantaa Iranin ydinasesopimukseen ja talouspakotteiden palauttamiseen.

Länsimaat ja Venäjä ovat toistaiseksi välttäneet öljyn käyttämistä aseena maiden välisissä ristiriidoissa.

Raakaöljyn kallistuminen on hyvä uutinen öljyä tuottaville maille kuten Venäjälle, joka on viime vuodet joutunut käyttämään vararahastojaan julkisiin menoihinsa.

Nykyinen hintataso ei välttämättä tyydytä tuottajamaita. Opecin johtava maa Saudi-Arabia on listaamassa valtiollisen öljy-yhtiönsä pörssiin, ja huhutaan, että maa on nostanut hintatavoitteensa vähintään 80 dollariin tynnyriltä.

Maailman talouskasvulle öljyn hinnan suuret vaihtelut ovat myrkkyä, sillä ne lisäävät epävarmuutta. Öljyn hinnan nopea ja raju nousu voi johtaa vakaviin ongelmiin niin kuin kävi 1970-luvun öljykriiseissä.

Öljy on merkittävä tekijä yleisessä hintojen nousussa eli inflaatiossa. Euroalueen inflaatio oli maaliskuussa 1,3 prosenttia. Energian hinnat nousivat kaksi, mutta pohjainflaatio pysyi yhdessä prosentissa.

Asiantuntijat eivät usko, että hintojen nousu olisi vielä niin tukevalla pohjalla, että Euroopan keskuspankki EKP lähtisi nostamaan ohjauskorkoja torstain kokouksessaan.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Nykyinen hintataso ei välttämättä tyydytä tuottajamaita.