Investoinnit poikivat työpaikkoja

Varsinais-Suomen elinkeinoelämän vahva vire jatkuu. Veturiyritysten menestys näkyy maakunnassa laajalti muun muassa isojen yritysten poikkeavan hyvässä työpaikkakehityksessä.

Turun Sanomat ja Turun kauppakamari ovat selvittäneet isojen yksityisten työnantajien henkilöstömääriä Varsinais-Suomessa nyt jo 11. kertaa. Tämänvuotinen selvitys rikkoo aiemmat ennätykset.

Maakunnan sata suurinta yritystä työllistävät yhteensä ennätykselliset 42 000 ihmistä. Nettolisäys edellisvuoteen oli 3 200, mikä sekin on ennätys.

Erityisen kovaa on mennyt Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla, joka nousi maakunnan suurimmaksi yksityiseksi työnantajaksi ja on vuoden aikana palkannut nettomääräisesti yli 2 000 uutta työntekijää. Meyerin Turun telakan lisäys oli 255 työntekijää.

Työpaikkoja ei ole syntynyt vain listan suurimpiin yrityksiin, vaan kasvu on syntynyt tasaisesti varsinkin raskaan teollisuuden ja hoiva-alojen ympärille.

Yksi selitys työpaikkojen vahvalle kasvulle on investointien piristyminen viime vuonna. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn mukaan puolet varsinaissuomalaisista yrityksistä lisäsi viime vuonna investointejaan, kun koko maassa osuus oli 22 prosenttia.

Vaikka investointien tahdin odotetaan hiljenevän tänä vuonna, työntekijämäärät lähtevät kyselyn mukaan vahvaan kasvuun. Yli puolet yrityksistä aikoo palkata lisäväkeä tänä vuonna, kun koko maassa osuus on 17 prosenttia.

Sataset-kyselyn isoista yrityksistä peräti 65 prosenttia on palkkaamassa lisää väkeä. Henkilömäärän pudotusta ennakoi 15 prosenttia.

Kasvun esteeksi uhkaa nousta työvoiman saatavuus. Sataset-kyselyssä noin viidennes ilmoitti osaavan työvoiman puutteen vaikuttavan jo kasvuun.

Varsinais-Suomessa eletään nyt poikkeuksellisen suotuisia aikoja, mutta myös koko Suomen talouskasvun ennakoidaan jatkuvan.

Valtiovarainministeriö nosti taloudellisessa katsauksessaan kuluvan vuoden kasvuennustetta 2,6 prosenttiin. Ensi vuoden luvuksi ennustetaan 2,2 prosenttia. Työllisyysasteen ministeriö odottaa nousevan 72,5 prosenttiin vuonna 2020.

Noususuhdanteen tukipilareita ovat kotimainen kysyntä ja ulkomaankauppa. Investointien kasvu hidastuu, mutta niiden suhde bruttokansantuotteeseen nousee 20 prosenttiin.

Suomen vienti saa vetoapua maailmantalouden kiihtyvästä vauhdista. Kasvu on nopeaa erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös euroalueella jatkuu talouden vahva veto.

Suomen tavaraviennistä merkittävä osa on investointihyödykkeitä, joiden kysyntään maailmantalouden näkymät vaikuttavat nopeasti. Globaalit häiriötekijät kuten kaupan esteiden lisääntyminen olisivat myrkkyä Suomen hyvälle talouskehitykselle.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.