Suosiota ei pidä kalastella

Työttömyysturvan aktiivimallin, sote-uudistuksen valinnanvapauden, tiedustelulakien ja työmarkkinakierroksen puristuksessa tarpova hallitus tuntuu herättävän kansalaisten keskuudessa enemmän tyytymättömyyttä kuin tyytyväisyyttä.

Lännen Median Taloustutkimuksella teettämän mielipidemittauksen mukaan 38 prosenttia vastanneista oli hallitukseen joko erittäin tai melko tyytyväinen. Tammi-helmikuun vaihteessa tehdyssä kyselyssä tyytymättömien osuus oli 55 prosenttia (TS 10.2.).

Kesällä 2015 tyytyväisten osuus oli 59 prosenttia, vuoden 2015 syyskuussakin 47 prosenttia. Toukokuussa 2016 ja tammikuussa 2017 tyytyväisten osuus jäi 36 prosenttiin.

Vuoden aikana mitattu parin prosenttiyksikön suosionnousu mahtuu tutkimuksen virhemarginaaliin. Aihetta rinnanröyhistelyyn ei näillä luvuilla ole.

Julkisesta keskustelusta päätellen suosioluvut olisivat voineet olla hallituksen kannalta murheellisemmatkin. Vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon: Perussuomalaiset hajosi kahtia viime kesän puoluekokouksessa, työttömyysturvan aktiivimalli nostatti suurmielenosoituksen ja nipun poliittisia työtaisteluja ja työehtokierroksella on vaadittu hallitusta tilille julkisen sektorin lomarahaleikkauksista.

Keskinäinen nahistelu kaikista edellä mainituista täydennettynä soten valinnanvapaudella ei ole suosioprosentteja kasvattanut.

Puoluekannatusmittaukset kertovat samankaltaista sanomaa suosiomittauksen kanssa. Viime viikolla hallituspuolueille mitattiin yhteensä 39,8 prosentin kannatus (Yle Uutiset 8.2.).

Tyytymättömyysluvuista huolimatta aihetta säkkiin pukeutumiseen ei Juha Sipilän (kesk) ministeristöllä ole. Kysely osui aikaan, jolloin aktiivimallin vastaiset mielenilmaukset ja lomarahaleikkaukset olivat voimakkaasti esillä.

Jos hallitus kykenee osoittamaan mallin toimivuuden joko nykyisellään tai korjauksilla täydennettynä ja jos sotesta ja tiedustelulaeista saadaan aikaan perustuslain kestäviä kompromisseja, suosion kasvattamiseen on eväitä. Uusiin sisäisiin riitoihin vaikkapa EU-politiikasta tai perhevapaista ei hallituksella ole varaa, jos se aikoo kevätkesän 2019 vaalisumaan pystyssä päin marssia.

Talouden reipas kasvu ja työllisyyden koheneminen satavat hallituksen laariin riippumatta siitä, millainen osuus hallituksen politiikalla on talouden nousuun ollut. Mahdollisuuksia niin julkista kuin kansantaloutta parantavaan politiikkaan on edelleen olemassa, jos hallituspuolueiden hutera eduskuntaenemmistö ruodussa pysyy.

Suosiomittausten perässä hallitusten ei pidä säntäillä edes vaalien läheisyydessä. Hallituksen tehtävänä on tehdä vastuullisia, tarvittaessa kipeitäkin päätöksiä, ei kalastella suosiota.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Julkisesta keskustelusta päätellen suosioluvut olisivat voineet olla hallituksen kannalta murheellisemmatkin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.