Kuntaväki sai hyvityksensä

Kansalaiset välttyivät monilta harmeilta, kun kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista saavutettiin torstaina neuvottelutulos. Jo sosiaali- ja terveydenhuoltoon tiistaina julistettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto aiheutti sairaanhoitopiireissä pelkoa potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Tämäkin uhka poistui saman tien.

Työntekijäliitoille neuvotteluissa oli kynnyskysymyksenä kilpailukykysopimukseen sisältyneen lomarahaleikkauksen hyvittäminen. Järjestöt vaativat yhteensä 300 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana. Kuntatyöantajien mukaan sellaista rahaa ei ole. Työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan tilanne oli hyvin vaikea.

Osapuolet kuitenkin ryhdistäytyivät. Työantajalta löytyi rahaa sen verran, että työntekijäliitot saattoivat hyväksyä esityksen. Kuntatyöantaja halusi säilyttää kasvonsa, joten lomarahaleikkauksen hyvitys naamioitiin. Sen nimeksi tuli "paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä." Kunnissa naamiointi aiheuttaa paperitöitä, sillä rahan maksaminen edellyttää, että on laadittu tuottavuusohjelma.

Kertaeränä maksetaan 9,2 prosenttia työntekijän kuukausipalkasta. Summa on keskimäärin 260 euroa työntekijää kohden. Kaikkiaan kertaerästä kertyy kuntatyöantajalle maksettavaa 135 miljoonaa euroa eli työntekijäliitot tinkivät vaatimuksestaan yli puolet.

Varsinaiset palkankorotukset kaksivuotisessa sopimuksessa noudattavat yleistä linjaa. Kevään yleiskorotus on 26 euroa 2 100 euron kuukausipalkkaan asti. Sitä suurempiin palkkoihin korotus lasketaan 1,25 prosentin mukaan. Vuoden päästä kuntaväen palkkoja korotetaan yksi prosentti.

Neuvottelutulos on tietysti kompromissi. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, jonka valtuusto hyväksyi tuloksen ensimmäisenä, oli jyrkimmin vaatimassa lomarahaleikkauksen korvaamista. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi saaneensa valtuustolta "selvät marssiaskeleet" siitä, mikä on jäsenistön tahtotila.

Onneksi Tehyn todellinen tahtotila ei kuitenkaan ollut laajentaa työtaistelua. Puheenjohtaja saattoi viedä valtuustolle esityksen, jossa korvaus oli sittenkin vähäinen vaatimukseen nähden. Menettelyä voi nimittää vastuulliseksi teoksi.

Sopimukseen sisältyy varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Osapuolet perustavat työryhmän neuvottelemaan palkkaukseen ja työaikajärjestelmiin liittyvistä työehdoista sote- ja maakuntauudistuksen toteuduttua. Myös työssä oppimista ja työnohjausta varten perustetaan yhteinen työryhmä. Näin sote-uudistuksen kannalta keskeinen kuntaväki valmistautuu hyvissä ajoin tuleviin haasteisiin.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Varsinaiset palkankorotukset sopimuksessa noudattavat yleistä linjaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.