Eurokriiseiltä yritettävä suojautua

Euroopan komissio julkisti Suomen itsenäisyyspäivänä ehdotuksensa talous- ja rahaliitto EMU:n uudistamisesta. Euromaille, jotka karsastavat talouspoliittisen itsenäisyytensä kaventamista, ehdotukset eivät olleet pelkkiä sulosointuja.

Eivät olleet Suomellekaan. Hallitusohjelman mukaan EMU:a ei pidä syventää tavalla, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Alkavan viikon huippukokouksessa monella jäsenmaalla riittää komission ehdotuksissa sulateltavaa.

Komission esitykset tarkoittavat yhteisvastuun lisäämistä, joskaan ei niin paljon kuin puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin suunnitelmissa on väläytelty.

Suunnitelmat pohjautuivat euro- ja finanssikriisin kokemuksiin. Nyt asiassa halutaan edetä varovaisemmin ja hyvän sään aikana.

Komissio esittää talous- ja finanssiministerin vakanssin perustamista euroalueelle. Uusi huippuviran haltija voisi olla samalla komission varapuheenjohtaja, mahdollisesti myös euroryhmän puheenjohtaja.

Toinen odotettu ehdotus on Euroopan vakausmekanismin muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi. Lisäksi EU-maiden välisiä yllättäviä suhdannevaihteluja halutaan tasata investointituella, jonka rahoittamiseen voisivat osallistua kaikki EU-maat.

Poliittisesti herkimmät ehdotukset, kuten yhteinen työttömyysvakuutusrahasto, on komission ehdotuksessa jätetty marginaaliin.

Talous- ja finanssiministerin vakanssia perustellaan päätöksenteon johdonmukaisuuden, tehokkuuden ja läpinäkyvyyden lisäämisellä. Euroopan valuuttarahastoa perustellaan edellisten ohella uusien rahoitusvälineiden kehittämisellä. Rahasto liitettäisiin unionin rakenteisiin, jolloin yksimielisyysvaatimuksesta voitaisiin tinkiä.

Eurokriisi oli kova opetus euromaille. Kriisin varjolla EU:n yhteisten instituutioiden valta kasvoi jäsenmaiden kustannuksella. Talouttaan leväperäisesti hoitaneiden maiden näkökulmasta kurimenettelyn vahvistaminen oli ja on tarpeen. Suomen kaltaiset maat pärjäisivät vanhoillakin säännöillä.

Useimmat talouskuri- ja nettomaksajamaat ovat yhteisvastuun lisäämistä vastaan. EU:n yhtenäinen linja on toistaiseksi hukassa, kun Saksan ja Ranskan yhteistyöakseli on tyhjäkäynnillä odottamassa Saksan hallituskriisin laukeamista.

Hyvän sään aikana kannattaa toimia. Euroalue joutuu vastaisuudessakin varautumaan kansallisiin, alueellisiin ja globaaleihin turbulensseihin. Euroalueen toimintakyvyn kohentamista ei kannata kovin ankarasti vastustaa.

Siinä Suomi on oikeassa, että EU:n pankkiunioni olisi viimeisteltävä ennen uusia uudistuksia. Yhteistä talletussuojaa ei pidä ajaa, ennen kuin Euroopan kriisipankkien riskejä on tuntuvasti vähennetty.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.