Budjetin tukena tuttu enemmistö

Turun kaupunginvaltuusto pusersi maanantai-iltana kasaan ensi vuoden budjetin pitkän istunnon päätteeksi. Kaupunginjohtajan esitykseen poliitikot hyväksyivät runsaan neljän miljoonan euron edestä lisäyksiä.

Jo ennen valtuuston kokousta oli selvää, että sivistystoimialan määrärahoja lisätään kolmella miljoonalla eurolla. Sdp:n ryhmän esitys hyvinvointitoimialan menojen puolen miljoonan euron lisäyksestä otettiin muutoslistalle viime tingassa.

Hoitojonojen purkuun ja luokkakokojen kasvun hillitsemiseen menevät menolisäykset ovat tässä tilanteessa perusteltuja. Varsinkin opetuspuolella alkuperäisessä esityksessä oli lievää alibudjetoinnin makua.

Muut valtuutettujen lisäämät menot osoitetaan muun muassa liikuntaan, rakennuslupien käsittelyn tehostamiseen, sosiaaliseen luototukseen, Fölin vesibussiliikenteeseen, syrjäytymisen ehkäisyyn ja Fölin työsuhdematkalippuihin kaupungin työntekijöille, mahdollisesti myös ilmaisen ehkäisyn järjestämiseen alle 25-vuotiaille ja viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Vuosi sitten valtuutetut tukeutuivat budjettikäsittelyssä Turku-sopimukseen, jonka ulkopuolella olivat Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset. Ryhmien maanantaisen äänestyskäyttäytymisen perusteella vuodessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, vaikka Turku-sopimus kuntavaalien jälkeen kuopattiinkin.

Budjetti hyväksyttiin ylivoimaisella enemmistöllä, jossa olivat mukana kokoomus, vihreät, Sdp, keskusta, Rkp, siniset ja kristillisdemokraatit.

Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset jäivät sovun ulkopuolelle. Molemmat olisivat muun muassa poistaneet terveyskeskusmaksun.

Puolueiden yhteisymmärryksen hinta oli tällä kertaa reilut neljä miljoonaa euroa. Budjetista tulee nyt noin 30 miljoonaa euroa alijäämäinen. Puolentoista miljardin euron kokonaispotista summa ei ole maata kaatava, mutta velan kasvattamista olisi silti syytä varoa.

Hyvinä aikoina talouden tasapainotavoitteesta ei kannattaisi tinkiä. Sekin on hyvä huomata, että reaalitalouden kasvu ei ole vielä kunnolla heijastunut Turun kuntatalouteen – positiivisesta rakennemuutoksesta huolimatta.

Runsaan miljardin euron nettomenoista liki 900 miljoonaa osoitetaan sosiaali-, terveys-, opetus- ja varhaiskasvatusmenoihin. Varsinkin terveysmenoissa kasvupaineet ovat edelleen suuret. Jotta talous pysyisi tasapainossa ja budjetin antamissa raameissa, Turku laskee lähivuosien palvelutuotannossaan tuottavuuden kasvun varaan. Siinä sen soisi onnistuvan.

Työttömyyden vähentäminen ja verokertymän kasvattaminen olisivat parhaita lääkkeitä kuntatalouteen, mutta ne eivät ole yksistään valtuutettujen päätettävissä.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset