Alueellinen hintakuilu syvenee

Elämän välttämättömyyksiin kuuluva asuminen jakaa Suomea yhä selvemmin kahteen kastiin. Kodin hankkimisen ja ylläpidon kustannukset ylittävät pääkaupunkiseudulla jo tuplasti muun maan tason. Alueellisia eroja pitäisi radikaalisti tasoittaa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Pellervon Taloustutkimus PTT selvitti vuokra- ja omistusasumista esimerkkikotitalouksien näkökulmasta maan 15 suurimmassa kaupungissa. Kävi ilmi, että omassa kerrostalokodissa asuminen maksaa lapsiperheelle Helsingissä ja Espoossa reilusti kaksi kertaa niin paljon kuin mallitaloudelle Porissa, Kouvolassa tai Oulussa. Ero on pyöreät tuhat euroa kuukaudessa.

Turkulaisperhe sijoittuu kuluvertailun keskiryhmään. Se maksaa 90 neliön kerrostaloasunnosta 1 300 euroa kuukaudessa. Pääkaupungissa kuukausimeno on yli 2 000, mutta Kouvolassa vain runsaat 1000 euroa (TS 13.6.). Vuokralla asuminen rasittaa helsinkiläisen kukkaroa keskimäärin 400 euroa enemmän kuukaudessa kuin halvimpien paikkakuntien vuokralaista.

Vertailussa otettiin huomioon sekä asumisen pääoma- että käyttökulut. Kiintoisa muuttuja oli myös tieto siitä, miten ison palasen asumismenot lohkaisevat kotitalouden käytettävissä olevista tuloista.

Pääkaupungin metropolialueella huoneistojen hinnat ja sitä kautta asumismenot ovat karkaamassa pieni- ja keskituloisten ulottumattomiin. Jos kolmisentuhatta euroa kuukaudessa ansaitseva yksineläjä pystyy ylimalkaan pääsemään kiinni omistuskotiin, asuminen vie hänen nettotuloistaan helposti 40–50 prosenttia.

Suotta ei PTT:n toimitusjohtaja povaa, että asumisen kalleus ajaa lapsiperheet tulevaisuudessakin kehyskuntiin, joista vanhemmat sukkuloivat pääkaupunkiseudulle töihin.

Ilmiö on yhteiskuntapoliittisesti nurja, mutta ei enää tuntematon maakuntienkaan Suomessa.

Asumiskulujen hurjat alueelliset erot juontuvat monista syistä. Kasvukeskuksissa maan hinta, rakentaminen ja asuinneliöt kallistuvat, kun kaavoitetuista tonteista on pulaa. Kuntien mahdollisuudet ja motiivit vastata kysyntään puolestaan vaihtelevat hallintorajoista riippuen, mikä Turunkin seudulla on pantu merkille.

Salakavalasti asumisen kustannuksia omistusmuodosta riippumatta hilaa ylöspäin myös asuntolainojen korkovähennysoikeus verotuksessa. Vaikka vähennysten alkuperäinen tarkoitus on ollut kotitalouksien pääomanmuodostuksen ja omistusasumisen tukeminen, markkinamekanismi on pitänyt huolen siitä, että verohuojennukset löytävät tiensä vikkelästi asuntojen hintoihin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei ole aivan väärässä kehottaessaan Suomea luopumaan asuntolainojen verovähennyksistä. Se tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ja kartuttaisi valtion verotuloja, mutta on poliittisesti liian tulenarka hanke ainakin niin kauan kuin Sdp pysyy torjuvalla linjallaan.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus

Näyttävä isku on viesti

Keskusrikospoliisin suurisku Paraisille ja useaan kohteeseen saaristossa viikonlopun aikana oli poikkeuksellinen myös näyttävyytensä vuoksi. Keskusrikospoliisi (Krp) tiedotti lauantaiaamuna suorittavansa kotietsintää Turun saaristossa sijaitsevan yrityksen tiloihin. Tiedotteessa todettiin toimenpiteen saattavan herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden huomion. Näin tapahtui, mutta sadan henkilön erikoislaatuinen jättioperaatio takasi mediahuomion kautta uutisen leviämisen laajalle Suomessa ja ulkomaille. Tämä lienee ollut tarkoituskin.