Toimitilojen täyttyminen hyvä merkki

Turun seudun ja koko maakunnan kärkiyritysten kuten Meyer Turun, Valmet Automotiven, Sandvikin ja lääketeollisuuden menestys alkaa näkyä monin tavoin. Asuntokauppa käy Turun seudulla keskimääräistä vilkkaampana. Varsinais-Suomen työttömyys vähenee, ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on pysähtynyt.

Kiinteistöalan konsulttiyhtiön Catellan tuoreen markkinakatsauksen (TS 25.2.) mukaan myös liike-elämän toimitilat alkavat täyttyä Turun seudulla. Liiketilojen vajaakäyttöaste viime vuonna oli 5,1 prosenttia, tuotanto- ja logistiikkatilojen 4,0 prosenttia ja toimistotilojen 8,9 prosenttia. Turussa on suurista kaupungeista paras käyttöaste toimistotiloissa.

Turun seudulla myös rakennetaan uusia toimitiloja muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Kupittaalla on käynnissä merkittäviä rakennushankkeita kuten Tyksin T3-sairaala, OP-ryhmän Pohjola Sairaala sekä uusi palloiluhalli.

Viime vuonna tehtiin Turun seudulla ennätysmäärä kiinteistökauppoja. Toimitilojen lisäksi kauppaa tehtiin isoilla, tuhansien asuntojen kokonaisuuksilla.

Erityisen hyvä käyttöaste on tuotanto- ja logistiikkatiloissa. Catellan asiantuntijan Sami Mataran mukaan yritysten tyhjillään olevat tilat ovat täyttyneet niin nopeasti, että useat yritykset pohtivat laajennusinvestointeja. Esimerkiksi logistiikkayritys DB Schenker aikoo rakentaa Turun Logicityn alueelle lähelle lentoasemaa uuden terminaalin, johon yhtiön nykyiset toiminnot siirtyisivät. Noin 15 000 neliön terminaalin pitäisi olla valmis vuonna 2020.

Liiketilat täyttyvät myös kauppakeskuksissa. Forumin kauppakeskus alkaa pitkästä aikaa olla täynnä. Myös Länsikeskuksen Kodin Ykkösenä tunnettu kiinteistö saa uutta toimintaa. Huhtikuussa avattavasta Länsi 1 -kauppakeskuksesta löytyy useita kaupan ja palvelualan yrityksiä.

Tyhjiäkin tiloja löytyy. Turun kauppatorin laidalla on useita satoja neliöitä tyhjää tilaa Turun Osuuskaupan lopettamien ravintoloiden jäljiltä. Kivikukkaron Anttilan tilassa on vapaana tuhansia neliöitä. Mataran mukaan Anttilan tiloista käydään jatkuvasti neuvotteluja. Tyhjiä tiloja löytyy myös Hämeenkadulta, jossa usea pankkikonttori on lopettanut.

Tyhjien toimitilojen täyttyminen on positiivinen merkki talouden kehityksestä. Samalla se kiihdyttää talouskasvua uusina investointeina ja uutena yritystoimintana. Toivottavasti Turun keskustaa viime vuosina vaivannut pelko tilojen tyhjenemisestä kääntyykin keskustan uuteen nousuun.

Turun seudun positiivisessa rakennemuutoksessa on pidettävä huolta, että yrityksille on tarjolla riittävästi toimitiloja niin toimistokäyttöön, kaupalle kuin tuotanto- ja logistiikkayrityksillekin.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Liiketilat täyttyvät myös kauppakeskuksissa.