Obamalta ylväs testamentti

Toivoa, uskoa tasa-arvoon ja demokratiaan, ylpeyttä omista saavutuksista ja samalla huolta kansankunnan yhtenäisyyden säilymisestä. Näistä kaikista oli Barack Obaman viimeinen puhe Yhdysvaltain presidenttinä tehty.

Teemat olivat tuttuja presidentinvaalien voittopuheista 2008 ja 2012, jotka nekin pidettiin Obaman kotikaupungissa Chicagossa. Suoranaisia yllätyksiä ei puheessa ollut. Se oli taattua Obama-laatua, ylevää ja kuulijoihin vetoavaa retoriikkaa.

Obama jätti avarakatseisen ja valtiomiesmäisen testamentin, jossa presidenttikausien riidat ja vastoinkäymiset sysättiin taka-alalle. Seuraajaakin näpäytettiin vain verhotusti – niin suuri pettymys kuin marraskuisten vaalien tulos Obamalle olikin.

Obama voi ylpeillä saavutuksillaan. Vuoden 2008 talouskriisi kääntyi rivakaksi kasvuksi, työllisyys koheni, suhteet Kuubaan rakennettiin uudelleen, Iranin kanssa solmittiin ydinasesopimus, Yhdysvallat liittyi Pariisin ilmastosopimukseen, Osama bin Laden otettiin kiinni ja ammuttiin, pankkitoimintaa säänneltiin, terveydenhuoltouudistus takasi sairausvakuutuksen pienituloisille ja samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin.

Demokratiassa ja vahvassa kaksipuoluejärjestelmässä yhden saavutus on toiselle kohtalokas virhearvio. Tuleva presidentti Donald Trump ja kongressin republikaanienemmistö ovat jo ilmoittaneet, että Obamacaren nimellä kulkeva terveydenhuoltouudistus pannaan remonttiin. Uusiksi mennee moni muukin saavutus.

Paitsi demokratiaa ja pohjoismaista mallia ihannoivasta politiikastaan Obama muistetaan erityisesti ikiaikaiseksi kuvitellun lasikaton puhkaisemisesta. Obama oli ensimmäinen musta poliitikko Yhdysvaltain presidenttinä. Presidenttiyttä kesti kaksi kautta. Kaikkien mielestä sekään ei ollut ansio.

Vastoinkäymisiäkin riitti. Tyynenmeren alueen ja EU:n kanssa valmistellut vapaakauppasopimukset jämähtivät jumiin, tuloerot jatkoivat kasvuaan, Isis valtasi alueita Irakissa Yhdysvaltain jalanjäljiltä, väkivaltarikollisuus kääntyi pitkästä aikaa kasvuun, aselakien rajoitukset eivät menneet läpi eikä Guantanamon vankilaa suljettu.

Monien mielestä Obama osoitti heikkoutta Venäjän edessä sekä Syyriassa että Ukrainassa.

Ehkä pahin epäonnistuminen kirjataan Yhdysvaltain sisäpolitiikassa, jossa Obaman kauden päätteeksi demokraatit hävisivät lähes kaiken mahdollisen republikaaneille. Obama ei voi väistää vastuutaan siitä, että riitaisa kahtiajako voi yltää hamaan tulevaisuuteen.

Sisäpolitiikan toimivuutta mitataan Trumpin kauden alkukuukausina. Obaman mukaan demokratialla on tapana ottaa kaksi askelta eteen ja yhden taakse. Toivottavasti luvut eivät mene toisin päin.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Demokratiassa ja vahvassa kaksipuoluejärjestelmässä yhden saavutus on toiselle kohtalokas virhearvio.