Kisan ainekset koossa

Viimeistään elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen lähtö mukaan keskustan puheenjohtajakamppailuun varmisti, että kevään aikana pääministeripuolueen suunnasta ja politiikan sisällöstä käydään mielenkiintoista kamppailua.

Kisaan ovat jo ilmoittautuneet ministerit Mari Kiviniemi ja Paavo Väyrynen sekä kansanedustaja Timo Kaunisto. Jos europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki vielä päättäisi kantaa kortensa kekoon, jännitys moninkertaistuisi.

Keskustan puheenjohtajakisa on kevään politiikan ehdoton vetonaula, joka vie huomion arkisesta politiikanteosta. Hallitukselle tämä ei ole pelkästään myönteinen asia.

Jos puheenjohtajaehdokkaat innostuvat reippaisiin irtiottoihin yhteisistä linjaratkaisuista, ministeristön loppukauden toimintakyky ja uskottavuus ovat vielä suuremmalla koetuksella kuin nykyään. Oppositiolle, joka jo nyt yrittää lyödä kiilaa etenkin vihreiden ja muiden hallituspuolueiden väliin, tämä sopisi erinomaisesti.

Keskustan tulevaa puheenjohtajaa, on hän sitten pääministeri tai ei, odottaa toivottomalta vaikuttava tehtävä: varmistaa puolueelle pääministerin paikka kolmansissa vaaleissa peräkkäin. Tähän tavoitteeseen puolue tarvitsee kaiken puheenjohtajakamppailusta otettavissa olevan huomion.

Jo nyt koossa olevassa ehdokasjoukossa on henkilöitä, jotka herättävät suuria intohimoja – puolesta ja vastaan. Parhaimmillaan intohimo kantaa puoluekokouksen yli aina vaaleihin saakka. Heikoimmillaan kisa riistäytyy likaisten temppujen kokoelmaksi, joka tuo julkisuutta mutta ei menestystä.

Keskusta aikoo mennä puoluekokoukseen, vaaleihin ja seuraavalle vaalikaudelle tavoiteohjelmalla, jossa korostetaan työtä, turvaa ja vihreyttä. Ainakin kahta ensiksi mainittua se tarvitsee kääntääkseen viime vuosien vaali- ja imagotappiot voitoksi.