Latvian ja Venäjän rajasopu
tärkeä askel myös EU:lle

Lehtikuva<br />Latvian pääministeri Aigars Kalvitis (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Mihail Fradkov allekirjoittivat tiistaina maidensa välisen rajasopimuksen.
Lehtikuva
Latvian pääministeri Aigars Kalvitis (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Mihail Fradkov allekirjoittivat tiistaina maidensa välisen rajasopimuksen.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itsenäistyneet Baltian maat ovat saaneet tylyllä tavalla tuntea, mitä niiden valinnasta Moskovassa ajatellaan. Venäjän kylmäkiskoisuus on näkynyt muun muassa neuvotteluissa rajasopimuksista, jotka vuosien viivytysten jälkeen johtivat tiistaina Latvian ja Venäjän rajasopimuksen allekirjoittamiseen. Liettua on saanut oman sopimuksensa valmiiksi jo aiemmin. Viron ja Venäjän rajasopimus on valmis, mutta Venäjä kieltäytyy ratifioimasta sitä.

Venäjän ja Latvian rajasopimus piti alunperin allekirjoittaa toukokuussa 2005. Venäjä ei kuitenkaan suostunut hyväksymään Latvian parlamentin sopimukseen lisäämää johdantoa, jossa viitattiin maiden väliseen rauhansopimukseen vuodelta 1920. Venäjä syytti Latviaa aluevaatimuksista, jotka kohdistuivat Neuvostoliiton itseensä toisen maailmansodan yhteydessä liittämään Abrenen alueeseen. Helmikuussa Latvia luopui vaatimasta lisäystä.

Latvian ja Venäjän pääministereiden allekirjoittama rajasopimus on tervetullut askel Baltian maiden ja Venäjän suhteiden vakiinnuttamisessa. Venäjän pääministerin Mihail Fradkovin mukaan sopimus vastaa kummankin maan etuja sekä lujittaa luottamusta ja ymmärtämystä koko Euroopan tasolla. Latvian pääministeri Aigars Kalvitis puolestaan muistutti, miten tärkeää on rakentaa vakaat suhteet Venäjään.

Liettua onnistui saamaan oman rajasopimuksensa hyväksytyksi jo kymmenen vuotta sitten, kun sopimustekstit valmistuivat kaikkien kolmen Baltian maan osalta. Liettuan kohdalla Venäjä joutui pitämään kiirettä, koska sen oli varmistettava kulkuyhteytensä Kaliningradiin. Toisaalta venäläisten vaikutus on ollut Liettuassa aina varsin vähäinen.

Jäljellä on vielä Viro, joka odottaa oman sopimuksensa ratifiointia. Päätellen siitä, että Venäjä on ehdottanut neuvottelujen aloittamista alusta, Moskovan hyväksyntää ei lähiaikoina ole tulossa. Venäjää ärsyttää sopimuksessa Viron parlamentin siihen viime hetkellä tekemä lisäys, jossa todetaan, ettei sopimus mitätöi 1920 allekirjoitettua Tarton rauhansopimusta. Tällä halutaan muistuttaa neuvostomiehityksen ajasta. Lisäyksen poistaminen on virolaisille vaikeaa, koska ilman sitä sopimusteksti ei ehkä menisi läpi parlamentissa.

Viron ja Venäjän rajasopimus näyttäisi olevan täydellisessä umpikujassa. Viro ei aio muuttaa kantaansa eikä ole todennäköistä, että suurvalta-asemaansa korostava Venäjä myöskään antaisi periksi. Jonkinlaista vastaantuloa on löydyttävä molemmilta osapuolilta, jos sopimus aiotaan saada ratifioiduksi.

Sopimuksen allekirjoittaminen Latvian kanssa osoittaa kuitenkin, että Venäjä saattaisi olla entistä kiinnostuneempi saamaan rajasopimuskiistansa ratkaistuksi myös Viron kanssa. Vähiten asiaa ei edistä se, että Euroopan unioni on nimennyt rajasopimusten solmimisen yhdeksi edellytykseksi venäläisten viisumivapaudelle EU-maihin. EU:n ja Venäjän suhteiden kehittymisen kannalta olisi tärkeätä saada sopimuskiista pikaisesti pois päiväjärjestyksestä.