Usko tupoon alkaa hiipua

Suomen työmarkkinoilla on totuttu keskitettyihin tulopoliittisiin ratkaisuihin, joissa kolmikantakäytännön mukaisesti myös valtiovalta on ollut veroratkaisuineen mukana. Nyt kuitenkin näyttää, että usko tupoon on hiipumassa siellä täällä. Ensi syksynä umpeutuvan sopimuskierroksen jälkeen voivat hyvinkin olla edessä liittokohtaiset ratkaisut.

Pitkän tupokauden päättymistä on jo aiemmin vihjailtu työantajapuolelta, mutta nyt myös monissa ammattiliitoissa kuuluu samanlaisia ääniä. Tiukka tupo on antanut varsinkin hyvin menestyneillä aloilla kovin vähän liikkumatilaa. Todennäköiseltä näyttävä porvarihallituskin on ilmeisesti lisännyt houkutusta irtiottoon tuposta.

Kun Yle Uutiset kysyi kahdeksalta keskeiseltä ammattiliitolta kantaa syksyn työmarkkinalinjaan, niin näistä vain metalliliitto kannatti avoimesti tupoa. Puolet liitoista myös uskoi, että sopimukset tullaan tekemään syksyllä liittokohtaisesti.

Tärkeintä ei tietenkään ole sopimuksen muoto, vaan sisältö ratkaisee. Työntekijäpuolella kaavaillaan nyt hyvän talouskehityksen ja ehkä ennätyssuuren osingonjaonkin rohkaisemana vähintään 3-4 prosentin palkankorotuksia, kun vielä viime kierroksella tyydyttiin vuositasolla runsaan kahden prosentin yleiskorotuksiin.

Työnantajapuolella kuitenkin varoitellaan edessä olevasta hitaammasta talouskehityksestä. Evan toimitusjohtajan Sixten Korkmanin raportissa korostettiin jälleen eri alojen tuottavuuden huomioon ottamista ja suositeltiin jopa yrityskohtaista sopimista.

Ammattiliitot eivät näytä paikallisesta sopimisesta innostuvan ainakaan ilman luottamusmiesten aseman ja valtuuksien parantamista. Ne ovat huomauttaneet myös, että jos sopimukset tehdään paikallisesti, myös työrauhavelvoite siirtyy yritystasolle.

Kaikki merkit viittaavat siis, että ensi syksystä tulee työmarkkinoilla vaikea. Kuitenkin täytyy muistaa, että ilman tupoakin on tehty ihan toimivia työmarkkinaratkaisuja. Vaikka keskitetyt tupot ovatkin tuoneet vakautta talouteemme, liian jäykkään työmarkkinamalliin maamme on myös vaarassa ennen pitkää hirttäytyä.