Toimittaja Veli Junttilan Suomi 1955 -kolumni: Vuosikausia kuolemansellissä

TS/
TS/

VELI JUNTTILA

1950-luvulla lehdissä toistui usein uutisia Caryl Chessmanista , kuolemaantuomitusta kalifornialaisesta rikollisesta, joka käytti kaikkia mahdollisia amerikkalaisen yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen keinoja pysyäkseen vuodesta toiseen hengissä kuolemansellissä.

Esimerkiksi 18.10.1955 Turun Sanomat kertoi: "Uusi oikeudenkäynti Chessmania vastaan: Washington 17.10. (STT-AFP) Yhdysvaltain korkein oikeus on määrännyt uuden oikeudenkäynnin toimeenpantavaksi Caryl Chessmanin tapauksessa. Hänet tuomittiin seitsemän vuotta aikaisemmin kuolemaan väkisinmakaamisesta ja hän on siitä lähtien ollut Kaliforniassa San-Quentinin vankilan kuolemansellissä".

Uutinen oli jo Chessmanin eloonjäämistaistelun jälkipuolelta. Hän sai uuden oikeudenkäynnin seitsemän vuoden vankeuden jälkeen. Ryöstäjä ja sukupuolirikollinen Chessman (38) teloitettiin kaasukammiossa viimein 2.5.1960. Hänen onnistui lykätä tuomionsa täytäntöönpanoa lähes 12 vuotta.

Usein hyvin ristiriitaisten kronikoiden ja lehtiuutisten mukaan Chessman tuomittiin 1948 kuolemaan myös kidnappauksesta, mutta hän onnistui pelastautumaan teloitukselta yhdeksän kertaa (eräiden tietojen mukaan 12 kertaa).

Chessman oli muun muassa tehnyt väkivaltaa Mary Alice -nimiselle tytölle. Tyttö joutui mielisairaalaan, Chessman kielsi syyllisyytensä tähän ja muihin rikoksiin vielä viimeisessä kirjeessään. Chessman oli tuomittu 17 rikoksesta, jotka olivat ryöstöjä, luonnottomia sukupuolitoimituksia, ihmisryöstöjä, ryöstön yritys, petos ja raiskausyritys. Hänet samaistettiin Los Angelesin seudulla liikkuneeseen ns. "Punaiseen lyhtyyn", ryöstäjään ja väkivallantekijään.

Liedon kunnanvaltuusto päätti lokakuun 10. päivänä 1955 kunnan toimistotalon-kirjaston rakentamisesta ja töiden välittömästä aloittamisesta. Rakennus valmistuu lokakuussa 1956.

Rakennus, joka piirustuksiltaan ja ulkonäöltään vastaa Raisioon juuri valmistunutta kunnantaloa, tulee kunnantuvan läheiselle pellolle.

Lietolaiset kertoivat, että uusi talo oli välttämätön, sillä kunta oli toiminut suorastaan primitiivisissä oloissa. Esimerkiksi valtuuston kokoushuoneeseen eivät valtuutetutkaan mahtuneet kunnolla, yleisöstä puhumattakaan. Arvokas arkisto on ollut Teijulan tilan päärakennuksessa huoneessa, jota ei ollut varmistettu tulipalon varalta. Lainakirjasto oli niin ahdas, että kaikkia kirjoja ei voitu pitää nähtävillä.

Masku oli virastoasiassa pitemmällä. Lokakuun lopulla siellä pidettiin uuden kunnantalon harjannostajaiset. Talo rakennetaan siipenä terveystalon yhteyteen ja se valmistuu kevättalvella 1955.

  Sitten kunnanvaltuusto saa omat istuntosalit ja kantakirjastokin kunnon tilat.

Nousiaisten Valpperissa oli päättymässä kolmivuotinen suururakka. Kyläläisten lähes kolme vuotta rakentama urheilutalo oli valmistumassa jouluksi 1955.

TS:n uutinen kertoi, että Nousiaisten Alku oli saanut hankkeelleen koko kylän tuen, mikä näkyi huomattavana talkootyönä, lahjoituksina, kuten puutavarana, ja puhtaana rahanakin.

Kaksi kylän miestä, Juho Leino ja Juho Lehtinen , olivat tehneet talolla töitä kokonaisen vuoden ja ilman palkkaa.

Alun puheenjohtaja Konrad "Kontu" Lehtinen kertoi, että työt olivat edenneet hitaasti muun muassa huonoista keleistä johtuen, mikä on haitannut puutavaran kuljetusta. Pahin kiusa on tietysti ollut raha. Lisää veikkausvaroja odoteltiin.

Turun Sanomissa oli 20.10.1955 etusivun pääuutisena antimaterian keksiminen: "Antiprotoni - aineen vastakohta on uusi atomista löydetty osanen.

Atomista keksitty häviävän pieni osanen ei ole ainetta, vaan sen vastakohta. Keksinnön otaksutaan mullistavan atomitutkimuksen.

Tiedot antiprotonin keksimisestä antoi julkisuuteen Kalifornian yliopiston atomilaboratorion johtaja Nobelin palkinnon saanut tohtori Ernest O. Lawrence .

Turun Sanomissa oli 23.10.1955 kuva ja kuvateksti otsikolla "Suomen Joutsen Pansion sotasatamassa".

"Tämä uljas alus on toiminut merivoimien harjoituksissa emä- ja esikuntalaivana. Menneen kesän sen satamapaikkana oli Lappohja, mutta eilen klo 10 aikaan alus saapui Turkuun ja laski ankkurinsa Pansion sotasatamaan oltuaan edellisen yön Viheriäisten aukolla. Alus, jonka päällikkönä on kapteeniluutn. Eino Asp , on Pansiossa ankkurissa koko talven."

Lokakuun 20. päivänä TS:n urheiluosastossa lehden takapäässä oli uutinen erään turkulaisen legendan alkuvaiheesta: "Lehtemme toimituksen urheiluosaston henkilökuntaan on t.k:n 17. päivänä liittynyt uudeksi jäseneksi Arne ( Aki ) Tammisto , joka muistetaan 1930-luvun jälkipuoliskolta useankertaisena Suomen ennätysmiehenä ja mestarina 100-400 metrin juoksuissa.

Tammisto on viime vuodet asunut Ruotsissa ja kirjoitellut suomalaisiin lehtiin urheilupakinoita sekä avustanut Tukholman lehtiä urheilualan kirjoituksilla."

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.