Pääkirjoitus 19.9. 2003: Telia-Soneralle ei pidä sallia lupauksistaan lipsumista

Auria-ryhmän siirtyminen kokonaan Telia-Soneralle selkeyttää alan kilpailutilannetta Turussa.<br />   
Auria-ryhmän siirtyminen kokonaan Telia-Soneralle selkeyttää alan kilpailutilannetta Turussa.
   

Turun kaupungin johdon ei pidä hyväksyä mitään tekosyitä, joilla Telia-Sonera pyrkii irrottautumaan hyvistä ja kauniista lupauksistaan. Kaupunki hyväksyi ratkaisevan Turun Puhelimen osuuden myynnin Soneran apurina toimineelle Loimaan Seudun Puhelimelle juuri sillä perusteella, että Soneralla on parhaat mahdollisuudet osallistua informaatio- ja teknologia-alan kehittämiseen Turussa.

Kaupan kylkiäisenä luvattiin Turkuun noin 400 uutta työpaikkaa kolmen vuoden kuluessa. Työpaikkojen oli määrä syntyä pääosin uuteen digitaalisen median ja television kehittämiskeskukseen. Lisäksi osa pääkonttoritoiminnoista sitouduttiin siirtämään Turkuun. Kolmantena lupauksena oli lahjoitusprofessuuri, joka onkin toteutunut. Sen sijaan sadoista uusista työpaikoista ei ole havaintoja.

Lupausten täydellistä täyttämistä on vaadittava juuri nyt, kun monimutkaiset puhelinyhtiökaupat ovat päätymässä ennakoituun lopputulokseen, joka niittaa niin Loimaan Seudun kuin Turun Puhelimen kokonaan Telia-Soneran käsiin. Telia-Sonera ei voi enää vedota siihen, että järjestelyt ovat kesken.

Telia-Soneran Suomen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen perustelee lupauksista lipsumista telealan tilanteen muuttumisella. Totta onkin, että alan loppumaton huippukasvu osoittautui haaveeksi. Soneran suuret unelmat haihtuivat Saksan ja Italian ilmatilaan, jonne hukattiin 4,3 miljardia euroa, kun kalliit umts-luvat todettiin vuoden 2002 kesällä arvottomiksi.

Soneran tilanne on vakautettu muodostamalla pohjoismainen Telia-Sonera, joka edelleen on markkinajohtaja monilla keskeisillä televiestinnän aloilla. Uuden yhtiön katseet on suunnattu tulevaisuuteen, mikä merkitsee jatkuvaa tehokasta tutkimus- ja kehitystoimintaa, ja siitä Turun on saatava osansa.

Pääkonttoritoimintojaan Telia-Sonera on joutunut rajusti karsimaan Suomessa, mikä selittää hajasijoituksen pysähtymistä. Tähän vedoten ei voida kuitenkaan kokonaan torjua Turulle annettuja lupauksia.

Jos Telia-Sonera ei lunasta lupauksiaan, yritys antaa vahvat kilpailuvaltit vuoden 2000 ostokilpailussa korkeammalla tarjouksellaan häviölle jääneille Lännen Puhelimelle ja muille Finnet-ryhmän yhtiöille. Paikallisyhtiöiden operaattori on noussut merkittäväksi haastajaksi saatuaan Telian Suomen matkapuhelintoiminnot.

Turun seudulla kilpailutilanne tiukentuu edelleen, sillä keskiviikkona julkistetut omistusjärjestelyt selkeyttävät tilannetta. Loimaan ja Turun puhelinyhtiöiden muodostamasta Auriasta tulee Telia-Soneran tytäryhtiö, ja Finnet-ryhmä perustaa Turkuun uuden puhelinyhtiön Aurian kilpailijaksi.

Toivottavasti aiempaa selvemmin toisistaan erottuvat kilpailijat taistelevat hyvin tarjouksin asiakkaista ja osallistuvat aktiivisesti turkulaisen informaatioalan kehittämiseen, Telia-Sonera lupaustensa velvoittamana ja Finnet-ryhmä pr-pisteitä kerätäkseen.