Toinen pääkirjoitus 18.9. 2003: Arvotontin kanssa tarkkana

Eerikinkadun varrella sijaitseva ruotsalaisen seurakuntatalon tontti on Turun ydinkeskustan viimeisiä suhteellisen väljästi rakennettuja kaistaleita. Ympäröivien korttelien ahtaudesta se erottuu kuin vihreä keidas. Vaan kuinka kauan.

Kaupunginhallitus ja virkamiesjohto ovat valmistelleet kaupan, jolla Turku myy tontin kiinteistöineen rakennusliike Asuntomestarit Oy:lle. Kaupunki sai sen aikanaan haltuunsa osana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa tehtyä Aurakadun koulun vaihtokauppaa.

Valtuustossa hanketta arvosteltiin siksi, ettei maakaupasta ole järjestetty tarjouskilpailua. Menettely on kieltämättä erikoinen, eikä perusteluksi riitä, että tontista tarjottu 1,72 miljoonaa euroa on enemmän kuin kaupunginjohto oli käyttämänsä asiantuntijan arvion perusteella odottanut. Naiivia on myös todistella, että tarjouskilpailussa hinta voisi laskea, eikä nousta.

Yllättävän vähän valtuustoa huoletti arvotontin tulevaan rakentamiseen liittyvät mahdolliset ongelmat. Asuntomestarien suunnitelmiin kohde sopii mainiosti, koska rakennusliike omistaa jo ennestään viereisen tontin. Sama perustelu eli tontin käytön helppous kelpasi myös Sdp:n valtuustoryhmälle.

Ostajaehdokas on ilmoittanut haluavansa säästää ja korjata vuonna 1912 valmistuneen seurakuntatalon, joka jää parin vuoden kuluttua tyhjilleen. Ele on kaunis, mutta ei anna varmuutta rakennuksen eikä varsinkaan tontin vielä rakentamattoman osan tulevaisuudesta.

Jos Turun päättäjät olisivat yhtä kiinnostuneita kaupunkikuvasta kuin tonttimaalla rahastamisesta, seurakuntatalon suojelu varmistettaisiin kaavalla. Samalla harkittaisiin tarkkaan, onko Eerikinkadun väljä näkymä todella tarpeen täyttää kahdeksankerroksisella rakennuksella ja seurata samaa yltiötiiviin kaupunkirakentamisen mallia, jolla Helsinki on jo ison osan keskustaansa pilannut.