Pääkirjoitus 17.9. 2003:
Rauhanturvalain muuttamista
syytä ryhtyä valmistelemaan

Ruotsalaiset harjoittelevat rauhanturvaamista Suomen maaperällä Nordic Peace 03 -harjoituksessa.
Ruotsalaiset harjoittelevat rauhanturvaamista Suomen maaperällä Nordic Peace 03 -harjoituksessa.

Suomi on halunnut profiloitua Euroopan unionin puolustuspoliittisessa yhteistyössä ennen kaikkea kriisinhallinnan alueella. Suomalaiset rauhanturvaajat ovatkin menestyneet niissä tehtävissä, joihin he ovat osallistuneet. Tästä syystä suomalaisiin rauhanturvaajiin luotetaan.

Suomen aktiivinen osallistuminen rauhanturvatyöhön tekee myös ymmärrettäväksi sen, että puolustusministeriössä on ryhdytty selvittämään mahdollista suomalaisten rauhanturvaajien lähettämistä Irakiin (HS 16.9.), mikäli YK päättää lähettää kansainvälisiä joukkoja maahan ahdinkoon joutuneiden amerikkalaisten avuksi.

Näillä näkymin selvittely ei kuitenkaan johda toimintaan, koska pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti maanantaina, että maailmanjärjestö ei lähetä Irakiin omia rauhanturvaajiaan. Näin Suomen ei tarvitse tehdä päätöstä lähettääkö sotilaita Irakiin vai ei. Suomalaisilla on varmasti oma panoksensa annettavanaan Irakin jälleenrakentamiseen, mutta paremmin kuin sotilaallisella toiminnalla voisimme auttaa irakilaisia antamalla humanitaarista apua sekä lähettämällä paikalle eri alojen siviiliasiantuntijoita.

Käytännössä suomalaisten rauhanturvaajien lähettäminen Irakiin törmäisi myös Suomen rauhanturvalakiin, joka ei salli sellaista voimankäyttöä, jota Irakin tapaisessa vaarallisessa kohteessa tarvittaisiin.

Viime päivinä on virinnyt vilkas keskustelu siitä, olisiko syytä uudistaa Suomen rauhanturvalakia niin, että pelkkää itsepuolustusta kovemmat otteet tulisivat mahdollisiksi. Keskustelun avasi oppositiojohtaja Ville Itälä kolumnissaan (TS 10.9.), jossa hän ehdotti paitsi voimankäytön rajojen tarkistamista myös sitä, että Suomi voisi osallistua rauhanturvaoperaatioon EU:n mandaatilla. Tällä hetkellä vaaditaan joko YK:n tai Etyjin hyväksyntä.

Itälä sai tukea puolustusministeri Seppo Kääriäiseltä, jonka mielestä Suomen rauhanturvalaki vaatii tarkistamista sekä voiman käytön että mandaatin osalta. Kääriäisen mukaan rauhanturvalaki pitää nostaa pöydälle ja käydä läpi kiihkottomasti sen jälkeen, kun EU:n hallitusten välinen konferenssi on ohi ensi keväänä.

Vasenta laitaa puheet rauhanturvalain uudistamisesta näyttävät ärsyttävän. EU-mandaatin hyväksymisen arvellaan heikentävän YK:n turvallisuusneuvoston asemaa. Vasemmistoliitto pelkää myös muutoksen olevan askel kohti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vasemmalta tulevat perustelut eivät oikein vakuuta. Rauhanturvaamislain uudistamisesta on puhuttu vuosia ja sitä on puuhattu lähinnä puolustusministeriössä ulkoministeriön haratessa vastaan. Tilanne on kuitenkin ajan myötä muuttunut. EU:n yhteiset kriisinhallintajoukot alkavat olla operatiivisessa kunnossa samoin kuin pohjoismainen prikaati. Käytännössä EU-mandaatilla suoritetaan jo rauhanturvaamista Makedoniassa. Ulkoministeriössäkin vastustus muutosta kohtaan näyttää lientyvän.

Mikäli Suomi jatkossakin pitää rauhanturvaamista yhdessä muiden EU-maiden kanssa tärkeänä, on lain muuttamista syytä ryhtyä valmistelemaan. Muuttuneissa olosuhteissa nykyinen laki ei tee mahdolliseksi suomalaisten täysipainoista osallistumista tuleviin rauhanturvatehtäviin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.