Toinen pääkirjoitus 11.9. 2003:
Hälytyskellojen pitäisi soida

Turun kaupunki on laskenut paljon bioalan kehittymisen varaan. Bioala muodostaa yhden kaupungin viidestä strategisesta painopisteestä ja on siten yksi niistä tukijaloista, joiden varassa Turun kehittyminen Itämeren kasvukeskuksena lepää. Tätä taustaa vasten uutisen Turun biolaakson ensimmäisiin yrityksiin kuuluvan Novatreatin hakeutumisesta selvitystilaan pitäisi panna hälytyskellot soimaan.

Novatreat on kehittänyt ternimaidosta ihmisen puolustuskykyä vahvistavaa tuotetta sairaalainfektiota vastaan. Yrityksen tuotekehittely on ollut onnistunutta, ja valmistukseen asti ehtinyt tuote on herättänyt suurta kiinnostusta lääkäreiden keskuudessa. Novatreatin valmiste on tehonnut hyvin sairaalabakteeerien aiheuttamaan toistuvaan ripuliin. Lääkärien piirissä onkin herättänyt ihmetystä, että sijoittajilta ei liikene rahaa yrityksen toimintaedellytysten varmistamiseen.

Novatreatin rahapula herättää kysymyksen, miten investointeja ylipäätään riittää muille Turun bioalan yrityksille, jollei Novatreatin kaltainen lupaava yritys saa jatkorahoitusta. Kirkossa kuulutettu Novatreatin konkurssi ei vielä ole, mutta kiire jatkoinvestoinneilla alkaa olla. Kysymys on vain viikoista.

Olisi erittäin huolestuttavaa, jos Novatreatin kohtalo olisi esimakua siitä, mitä muilla bioalan yrityksillä on edessään. Näin saattaa olla, sillä vaikka talouden kääntyminen kasvuun näyttäisi olevan aivan nurkan takana, investoinnit käynnistyvät paljon hitaammin, kuten Handelsbanken ennakoi keskiviikkona.

Turun kaupungille ja veronmaksajille Novatreatin rahavaikeudet ovat takaisku, varsinkin jos osoittautuu, että ne enteilevät vaikeuksia koko bioalalle. Turku on tukenut voimakkaasti Turku Sience Park -konsernia ja erityisesti bioalaa. Koko tiedepuistoon kaupunki on sijoittanut runsaat 20 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi rahaa projekteille on virrannut epäsuoria kanavia pitkin. Kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty on vakuuttanut, että riskit ovat hallinnassa. Toivottavasti näin on.