Toinen pääkirjoitus 7.9. 2003: Kattosortumia liian paljon

Uima-allasosaston välikaton romahtaminen kuopiolaisessa Rauhalahden kylpylä-hotellissa oli onnettomuus, jollaisia on sattunut Suomessa aivan liian paljon ja usein. Tapaus oli laatuaan jo viides tänä vuonna.

Tuoreessa muistissa ovat vielä kattorakenteiden pettämiset Jyväskylän messuhallissa, Mustasaaren Botniahallissa, kristiinankaupunkilaisessa teollisuuskiinteistössä ja vasta viikko sitten oriveteläisellä huoltoasemalla. Viime mainittu oli seuraamuksiltaan traagisin. Yksi ihminen menehtyi.

Paljon huonommin olisi voinut käydä myös Kuopion halliturmassa. Kylpylän uima-allasosaston altaassa oli onnettomuushetkellä uimassa kolme ihmistä, jotka selviytyivät 260 neliöisen ja 2,6 tonnia painavan välikaton sortumisesta kuin ihmeen kaupalla ilman vakavia vammoja. Vähän myöhemmin altaalle oli menossa parinkymmenen asiakkaan joukko.

Epäilyt Rauhalahden turman syistä kohdistuvat kannatinlankoihin, joilla betonivahvisteinen välikatto oli kiinnitetty vesikattoon. Haponkestävien teräslankojen olisi pitänyt kestää allasosaston lämpimän kosteaa ilmaa kymmeniä vuosia. Kyseinen kylpylän laajennusosa valmistui kuitenkin vain kaksi ja puoli vuotta sitten.

Mikä haurastutti teräksen näin pian? Oliko vikaa vain rakennusmateriaalissa vai myös -suunnittelussa ja valvonnassa. Sitä kysytään nyt Kuopiossa, samoin vastuun kantajaa.

Vastuun määrittelyä ei ainakaan helpota se, että kylpylöiden, urheiluhallien ja muiden suurten rakennuskompleksien urakointi on tapana jakaa useille yrityksille. Pääurakoitsijan lisäksi ketjussa voi olla liuta aliurakoitsijoita ja aliurakoitsijoiden aliurakoitsijoita. Ilmeinen ongelma on myös erillisohjeiden puuttuminen rakennusmääräyksistä.

Sisäministeri Kari Rajamäki pitää toistuvia kattosortumia vakavana merkkinä siitä, ettei kaikki ole suomalaisessa rakennusvalvonnassa kohdallaan. Hän aikoo ottaa asian esiin maan turvallisuusasioiden johtoryhmässä.

Hyvä niin. Puutteet on syytä selvittää ja korjata ennen kuin jotakin vielä pahempaa pääsee sattumaan.