Toinen pääkirjoitus 6.9.2003:
Räjähdykset hämmentävät

Vaikka Suomi ei ole enää pitkään ollut koskematon lintukoto Pohjolan perillä, yllättäviin, traagisiin tapahtumiin olemme tottumattomampia kuin monet muut eurooppalaiset. Se on näkynyt reagoinneissa Jyväskylän ja Vaasan järkyttäviin pommiturmiin.

Asuntoon linnoittautuneen miehen piiritys päättyi myöhään torstai-iltana rajuun räjähdykseen Jyväskylän Kangasvuorella. Keuruulainen 37-vuotias metallimies menehtyi huoneistoon tuomansa dynamiitin räjähdettyä joko vahingossa tai tarkoituksella.

Tuskin oli seuraava päivä ehtinyt iltapäivään, kun Vaasan ydinkeskustassa räjähti toinen pommi. Farmariautossa istunut mieshenkilö sai surmansa laukaistuaan sylissään olleen räjähteen. Auton takakontista löytyi kaksi salkkua, joiden alkuperää ja sisältöä poliisi tutkii.

Kolmas tapaus oli Keuruulla iltapäivällä räjähtänyt ansapommi. Räjähdyksen arvellaan liittyvän Jyväskylän piiritystapahtumaan. Mökille mennyt nuoripari oli avaamassa mökin ovea, kun siihen kytketty pommi räjähti.

Tapaukset ja etenkin Vaasan turma on herättänyt kansalaisissa suurta järkytystä, epätietoisuutta ja jopa pelkoa. Niin kauan kuin tekojen syyt ja tarkoitusperät ovat hämärän peitossa, ihmisten mieliä kalvavat avoimet kysymykset: oliko räjähdys vahinko vai tahallinen, oliko motiivina itsemurha vai ulkopuolisen vahingoittaminen, voiko vastaavaa sattua vielä uudestaan, kuka on seuraava uhri.

Samanlainen hämmennys valtasi suomalaiset, tosin paljon voimallisemmin, viime lokakuussa, kun Vantaan Myyrmäen ostoskeskuksessa räjähti. Ja runsas vuosi sitten, kun autopommi runteli ympäristöään hotelli Helkan luona keskellä Helsinkiä. Kumpikin tapaus on sittemmin selvitetty, kiitos poliisin uutteran ja ammattitaitoisen tutkinnan.

Toivottavasti poliisi edistyy rivakasti myös Jyväskylän ja Vaasan turmien tutkinnassa. Mitä nopeammin tapahtumien kulku ja syyt kyetään luotettavasti selvittämään sitä vähemmän jää sijaa mieliä kuohuttavalle spekuloinnille.

Vaasan poliisin räjähdyspaikalla tekemät alustavat tutkimukset antavat aiheen olettaa, ettei kyseessä ollut rikos, vaan itsemurha.