Aimo Massisen kolumni 6.9.2003:
Ike Kanerva, luottamuksen keräilyn mestari

Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.
Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.

Suomen yleisurheilu rämpii pohjamudissa, mutta kolmetoista vuotta Suomen Urheiluliittoa (SUL) johtanut puheenjohtaja Ilkka Kanerva on päinvastoin kovassa nousukiidossa.

Valmentajat ja urheilijatkin voidaan vaihtaa, mutta Ilkka Kanerva nauttii SUL:n liittovaltuuston täyttä luottamusta. Kansainvälisen luottamuksen osoituksena Ike valittiin juuri myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallitukseen.

Nyt tämä luottamuksen keräilyn mestari pyrkii Etelä-Suomen läänin maaherraksi, jotta ehtisi edes piipahtaa kymmenissä luottamustehtävissään.
Keväällä eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi valittu valt. maisteri Ilkka Armas Mikael Kanerva, 55, yllätti oman puolueensa johdonkin heittäytymällä maaherrakilpaan ehdokasasettelun kalkkiviivoilla. Käänsikö Ilkan elämänkumppani Elina Kiikko poliitikon pään viime hetkellä?

Tämä kaikkien poliittisten broilerien inkarnaatio, politiikanteon ruumiillistuma, on joka tapauksessa ilmeisen vakavissaan jättämässä 28 vuoden jälkeen eduskunnan.

Turkulaisen valinta helsinkiläisten maaherraksi on sinänsä hesalaisille ihan oikein, mutta pahempi juttu on, että samalla Kanerva pettää totaalisesti varsinaissuomalaiset äänestäjänsä. Entä tuleeko Ikestä myös Jokerien, HIFK:n tai kenties HPK:n kannattaja?
Uudet haasteet odottavat. Kanervan nykyinenkin tehtäväluettelo on tosi pitkä, mutta tosi mies haluaa niitä tietysti lisää. Hän on nyt siis paitsi eduskunnan toinen varapuhemies, myös eduskunnan kansliatoimikunnan jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja.

Kanerva on myös ETYK:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, Naton parlamentaariseen yleiskokouksen Suomen tarkkailuryhmän puheenjohtaja, Länsi-Euroopan unionin (WEU) ja Naton rauhankumppanuusmaiden (NAA) hallitusten jäsen, ja nyt siis Euroopan yleisurheiluliiton (EAA) hallituksen jäsenyys vaihtuu Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) jäsenyyteen.
Kotimaisia luottamustehtäviä on Kanervalla tietysti paljon enemmän. Hän on Turun kaupunginvaltuuston jäsen (v:sta 1972), Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja, Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, Aurian hallituksen jäsen ja Sitran hallintoneuvoston jäsen.

Kaikkeen ehtivä miehemme on myös Paasikivi-seuran neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja Turun Paasikivi-seuran hallituksen jäsen. Myös Turun Messujen ja Suomi-Salaman hallintoneuvostoihin Kanerva kuuluu.

Paitsi SUL:n puheenjohtajana, Kanerva on toiminut vuodesta 1993 myös Suomen liikunta ja urheilun (SLU) ja Suomen olympiakomitean varapuheenjohtajana.

Nämäkään urheilun luottamustoimet eivät Kanervalle riitä, sillä parhaillaan hänellä on menossa kampanja sekä SLU:n että olympiakomitean puheenjohtajaksi. Ja Kanervan sanotaan olevan molemmissa vahvoilla!
Paljoon on mies elämässään ehtinyt. Enkä nyt tarkoita hänen värikästä yksityiselämäänsä.

Lukuisia luottamustehtäviä on jäänyt jo taakse, ja uran huipennus oli kaksi vaalikautta ministerinä. Mutta kaikkea haluamaansa hänkään ei ole saanut. Kanervan nimi on ollut tyrkyllä tosi tarkoituksella tai spekuloinneissa Turun kaupunginjohtajaksi, maaherraksi monta kertaa, Veikkaus Oy:n, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja kokoomuksenkin johtoon. Kanervalle itselleen katkerin kokemus oli epäilemättä kolmeen kertaan torpedoitu ehdokkuus Suomen Pankin johtokuntaan.

Nyt tuskin Tarja Halosellakaan on kanttia tyrkätä maaherran tuolia Kanervan alta. Maaherran tehtävien ja nykyisten valintakriteerien perusteella häntä ei voi asiallisin eikä edes poliittisin perustein syrjäyttää.
Moni kysyy kuitenkin, miksi poliittisen pelin mestari pyrkii kättelyvirkaan, vieläpä vieraaseen lääniin. Kohtelias vastaus kuuluu, että eläkeikää lähestyvälle poliitikolle virka tarjoaa vielä uuden, haasteellisen tehtävän.

Vähän raadollisemman arvion mukaan Kanerva saa arvostetun tuolin, jolta riittää aikaa lukuisiin sivuhommiin. Varapuhemiehen homma on tylsää ja tarkasti eduskunnan istuntoihin sidottua.

Samalla Kanerva turvaa itselleen huikeat palkkio- ja eläke-edut. Tämä Ben Zyskowiczin kuvaama "paapova hyvinvointivaltio" paapoo ainakin poliitikkoherrat hautaan asti. Herrat hamuavat korkeita eläkkeitä eri lähteistä eikä niitä yhteensoviteta, mutta auta armias, jos pieneläkeläinen erehtyy hankkimaan lisäsenttejä elantonsa leventämiseksi, heti pientä eläkettä nipistetään ja melkeinpä yhytetään poliisit perään!

Elämä ei ole murheen laakso - ei ainakaan herroille.

AIMO MASSINEN

(02) 269 3291
aimo.massinen@turunsanomat.fi