Esko Valtaojan kolumni 5.9.2003:
Toisinajattelevat ja toisinaan ajattelevat

Metalliliitto hyysäsi viikonloppuna kahta amerikkalaista äärioikeistolaista, tohtori Fred Singeriä ja tohtori Klaus P. Heissiä , jotka todistelivat seminaarin kuulijoille että mitään ilmaston lämpenemistä ei ole havaittu, ja kasvihuoneilmiö on sitä paitsi ihan kiva ja hyödyllinen ilmiö. Siispä Kioton epärehellinen ilmastosopimus tulisi oitis sysätä romukoppaan.

Ilmeisen mieluista kuultavaa Metallille. "Tuhannet suomalaiset työpaikat ovat kiinni siitä, miten sopimuksen käy", puhisi innoissaan liiton Matti Putkonen , kun hän hyvästeli matkamiehet Pietarin laivalle. "Parasta olisi, että ristiretki onnistuisi ja saisitte Venäjän hallituksen vakuuttumaan, ettei kannata ratifioida."

Niinpä niin. Tulkaa takaisin, vihreät, kaikki on anteeksi annettu.
Koira voi purra tuhatta miestä, mutta uutinen tulee vasta siitä kun mies puree koiraa. Tuhansien ammattitutkijoiden konsensus ei ole medialle yhtään sen suurempi uutinen kuin se yksi, joka on eri mieltä. Politiikassa toisinajattelijan äänen esille saaminen voi joskus olla hyvinkin tärkeää, mutta tiede ei ole politiikkaa eikä edes demokratiaa.

Tiedotusvälineet johtavat loputtomassa jymyuutisten tavoittelussaan yleisöä harhaan esitellessään tieteen toisinajattelijan varteenotettavana vaihtoehtona. Pahimmillaan käy sitten kuten Etelä-Afrikassa: aidsin vastainen taistelu kompastuu toisinajattelijaan, joka julkisuuden avulla on onnistunut saamaan päättäjät uskomaan hörhöilyynsä.
Toisinajatteleva tutkija voi olla maksettu mies, mutta todennäköisesti hän on vain väärässä oleva änkyrä. Tutkijatkin ovat ihmisiä, joita voi sokaista ideologia, maine, päähänpinttymä, putkinäkö tai liiallinen luottamus omiin mittaustuloksiin ja omaan nerouteen.

Eri mieltä oleva yksinäinen susi voi tietysti olla se uusi Einstein , mutta jokaista todellista Einsteinia kohden löytyy tuhansia Pelle Pelottomia, joihin ei aikaa kannattaisi haaskata.
Tiede tarvitsee toisinajattelijoitaan, mutta se osaa myös suhtautua heihin oikealla tavalla. Mikään ei ole ehdottoman varmaa, ja jonkun pitää tutkia perinpohjin epätodennäköisetkin vaihtoehdot. Yksi pääsky ei kuitenkaan tee kesää.

Pystyn viidessä minuutissa kaivamaan esille tieteellisen tutkimuksen, joka osoittaa näennäisen vakuuttavasti, että mustia aukkoja ei olekaan olemassa. En kuitenkaan lopeta mustien aukkojen tutkimista, koska osaan suhteuttaa yhden vastakarvaan menevän tuloksen tuhansiin niiden olemassaoloa tukeviin julkaisuihin.
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on havaittu tosiasia. Geenimuunnellun ruuan riskeistä ei ole näyttöä. Voimalinjat eivät aiheuta leukemiaa, eivätkä kännykät aivokasvaimia. Vaihtoehtolääkintä ei paranna. Ydinjätteen voi turvallisesti haudata peruskallioon. Ruuan lisäaineista ei ole haittaa terveydelle.

Näistä kaikista, ja pitkästä liudasta muita väitteitä, ammattitutkijat ovat liikuttavan yksimielisiä, mutta se yksimielisyys ei tahdo ulottua tavallisen kansalaisen tietoon.

Aina löytyy joku koiranpurija, jonka media nostaa otsikoihinsa. Ja sitten George W. Bush tai metalliliiton miljöögangsterit voivat huoletta väittää, että tutkijat eivät ole yksimielisiä asiasta. Tai vielä härskimmin todeta, että koko tiedeyhteisö onkin väärässä ja tämä yksinäinen urhea toisinajattelija on oikeassa. Ja kas kummaa, hänen mielipiteensä sopii tismalleen tarpeisiimme.

Mistä sitten Matti tai Maija Meikäläinen voi tietää, miten asiat oikeasti ovat? Ei mistään, jos media ei tunne vastuutaan, ja jos häikäilemättömät päättäjät valitsevat sopivimman tiedon parhaan käytettävissä olevan tiedon sijaan.
"Tätä menoa teollinen länsi ja EU hirttävät itsensä vihreään vyöhön", toisinaan kenties myös ajatteleva Matti Putkonen valisti tiedotusvälineitä.

Putkonen voisi alkajaisiksi ottaa oman vyönsä ja kiristää sen puolta metriä tavanomaista ylemmäs. Ei niin tiukalle että henki loppuu, mutta sen verran että suusta ei pääse ulos ihan mitä tahansa.

Kannattaisi muistaa, että metallimiehetkin asuvat sillä samalla maapallolla, jota Putkonen toisinajattelijoineen haluaa estoitta raiskata.

ESKO VALTAOJA

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen professori Turun yliopistossa.