Toinen pääkirjoitus 31.8.2003:
Tarkennusta pelisääntöihin

Helsingin hovioikeuden päätös Merenkulkulaitoksen johdon lahjusoikeudenkäynnissä oli ennakkoarvelujen mukainen. Vieraanvaraisuuden vastaanottamisella ja muiden rahanarvoisten lahjojen vastaanottamisella on rajat, joita asiallisesti toimiva virkamies ei voi ylittää.

Monitoimijäänmurtajien vuokraamisesta norjalaiselle yhtiölle liikkeelle lähteneen jutun tuomio oli ankara ja radikaalisti käräjäoikeuden ratkaisusta poikkeava. Merenkulkuneuvos Lennart Hagelstamille langetettiin kymmenen kuukauden ehdollinen vankeustuomio. Apulaisjohtaja Eeropekka Koivumäen ja pääjohtaja Kyösti Vesterisen tuomio oli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Vesterinen joutuu lisäksi jättämään virkansa.

Yleinen oikeustaju hyväksyy hovioikeuden perustelut, joiden mukaan virkamiehet eivät voi lähteä pelaamaan liike-elämän säännöillä, joihin kuuluu liikekumppaneiden runsaskätistä kestitsemistä ja ilmaisia matkoja. Liike-elämässäkin tällainen menettely on tavallista vain muutamilla kulttuurialueilla.

Oikeuslaitoksen uskottavuutta nakertaa se, että kaksi oikeusastetta päätyi aivan erilaisiin tuomioihin. Käräjäoikeus hylkäsi lautamiesäänin useimmat syytteet.

Jotta ratkaisut olisivat tulevaisuudessa linjakkaampia, olisi paikallaan, että Merenkulkulaitoksen jutusta saataisiin vielä korkeimman oikeuden kanta. Sekä virkamiesten että oikeuslaitoksen toiminnan luotettavuus edellyttää pelisääntöjen tarkennusta.

Olisi myös vihdoin tehtävä jotakin tällaisten oikeusprosessien jouduttamiseksi. Jutun käsittely on jatkunut noin kolme ja puoli vuotta, minkä ajan Vesterinen on ollut virasta pidätettynä.

Oikeutta on käyty vain Merenkulkulaitoksen johtoa vastaan. Laitoksen johtokuntaa tai sen toimintaa valvovan liikenne- ja viestintäministeriön vastuuhenkilöitä ei ole vaadittu tilille. Tällainen linjaus ei ole omiaan parantamaan valtion laitosten valvonnan tasoa.