Kokoomus sirkuspellen rooliin

Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.
Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.

Oppositioon sysätyn kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä kertoi kuluneella viikolla Suomen kansalle, että keskusta on "kuin veltto mato Aurajoen rannalla Sdp:n koukussa".

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ilmaisi, että "sosiaalidemokraattien mukaan yhteiskunnan turvaverkossa voi köllötellä, mutta kokoomuslaisille turvaverkko on tramboliini, joka heittää takaisin työelämään."

Kun kansanedustaja Kimmo Sasi lisäksi leimasi vielä Matti Vanhasen hallituksen henkisesti ahdasmielisimmäksi hallitukseksi toisen maailmansodan jälkeen, voidaan kysyä, onko oppositio siirtynyt harjoittamaan pelkkää poliittista sirkusta ja verbaalista viihdettä.

Ehkä oppia on otettu joko Sirkus Finlandiasta tai television Itse Valtiaat -animaatiosarjasta.
Värikkäimmin verbaalista kikkailua harjoitti vikkelä Ben Zyskowicz, jolla onkin sirkuspellen naamari valmiina kasvoillaan. Zyskowicz sanoi, että "kokoomuslainen hyvinvointiyhteiskunta haastaa sosiaalidemokraattisen paapovan yhteiskunnan".

Mitä se tarkoittaa? Myöhemmin hän selitti, että kun Sdp ei hyväksy työntekoa liian pienellä palkalla, kokoomuksen mukaan pienipalkkainenkin työ on parempi vaihtoehto kuin ei työ lainkaan.

Suomeksi sanottuna BZ haluaisi murtaa nykyiset minimipalkat ja saattaa kepun työreformin tältä osin voimaan. Työttömyysturvaverkosta on siirryttävä tramboliiniin - tai pudottava kannustavasti tyhjän päälle. Kengänkiillottajan paikkoja on tosin aina vapaina.

Tällainen tramboliinivaltio on esimerkiksi USA, jossa on toki yritteliäisyyttä enemmän kuin meillä, mutta miljoonat köyhät joutuvat tekemään montaa työtä ja pitkää päivää pitääkseen itsensä ylipäätään hengissä.
On mielenkiintoista, että vielä sateenkaarihallituksen aikaan kokoomus kannatti konsensuspolitiikkaa. Kokoomus köllötteli kahdeksan vuotta Paavo Lipposen laajan yhteistyön hallituksissa ja oli perin tyytyväinen, kun niiden aikana syntyi maahan muun muassa yli 300 000 uutta työpaikkaa.

Nyt Zyskowicz siteerasi Elcoteqin omistajan Antti Piipon lausuntoa, jonka mukaan Suomea hallitsee konsensuseliitti, joka on sitoutunut sosiaalidemokraattiseen hyvinvointiyhteiskuntaan SAK-laisen ay-liikkeen, työnantajaliiton TT:n sekä eteläisen valtamedian Ylen ja Helsingin Sanomien tukemana.

BZ sanoi Piipon tapaan, että tällainen konsensuspolitiikka on tiensä päässä. Onko kokoomus siis sanomassa irti suhteensa myös työnantajaleiriin, TT:hen ja PT:hen? Jos niin on, politiikasta tulee taas mielenkiintoista, kun samanaikaisesti Suvi-Anne Siimes julmistelee puoluekentän vasemmalla laidalla.
Kansanedustaja Kimmo Sasi on tietysti aina oma lukunsa. Vanhasen hallitus on hänen mukaan ahdasmielisin hallitus yli 50 vuoteen, kun se pyrkii selvittämään, kuinka prostituutiota voitaisiin rajoittaa, miten tupakkaa tulisi verottaa, olisiko yökerhojen aukioloaikoja syytä lyhentää, miten alkoholinkulutusta ja Viron viinarallia voitaisiin hillitä ja kuinka korjata juopuneet turvallisesti talteen.

Sasin silmissä hallitus ei pelastu vapaamieliseksi, vaikka se historian ensimmäisenä hallituksena alentaa alkoholiveroa kolmanneksella ja tupakkaveroakin roimasti.

Saisikohan hallitus vapaamielisyyden armon edes silloin, jos valtio järjestäisi täysin maksuttoman viinahanan joka kuntaan ja ryhtyisi jakamaan kansalle valtion kustantamia palveluseteleitä yrittäjien ylläpitämiin ilotaloihin?
Kokoomuksen todellinen ongelma on, kun nykyinen punamultahallitus vei oikeisto-oppositiolta sen tärkeimmän terän heti alkajaisiksi. Kokoomuksen keskeisin vaalivaltti oli tuloveron roima alennus, jonka hallituspuolueet vastoin omia vaalilupauksiaan toteutti viimeistä piirtoa myöten.

Nyt ei ole kokoomuksen kädessä enää mitään konkreettista. Se joutuu vain huutamaan tuuleen tyhjiä sanoja. Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen kannanotostakaan ei mitään todellista uutta irronnut - ellei sellaiseksi katsota vaatimusta "lisää poliiseja kadulle".
Ben Zyskowicz runoili kokoomuksen kesäkokouksessa: "Kun 1970-luvulla riimiteltiin, että Tuomiojan Erkki, edistyksen merkki , niin tänään voitaisiin riimittää, että Vuorenmaan Erkki, taantumuksen merkki" .

Besserwisserinä pidetyn Benin muisti alkaa pätkiä. Edistyksen merkiksi sanottiin Raatikaisen eikä Tuomiojan Erkkiä eikä 1970- vaan 1960-luvulla. Varmaan Ben muisti väärin Vuorenmaan Erkinkin nimen, sillä kenties hän tarkoitti Laatikaisen Erkkiä ?

AIMO MASSINEN

(02) 269 3291
aimo.massinen@turunsanomat.fi