Hallitus keskittää voimansa
realistisiin HVK-tavoitteisiin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja pääministeri Matti Vanhanen julkistivat perjantaina hallituksen ehdotukset Suomen HVK-tavoitteiksi.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja pääministeri Matti Vanhanen julkistivat perjantaina hallituksen ehdotukset Suomen HVK-tavoitteiksi.

Vaikka Suomen kansalliset pyrkimykset Euroopan unionin perustuslakia pohjustaneessa tulevaisuuskonventissa jäivät pahasti mankelin alle, vielä kirvestä ei aiota heittää kaivoon. EU:n hallitusten välisessä konferenssissa HVK:ssa yritetään pontevasti pelastaa mitä pelastettavissa on.

Hallituksen perjantaina julkistamissa HVK-tavoitteissa lusikka otetaan realistisesti kauniiseen käteen. Ruutia ei haaskata sellaisen vaatimiseen, millä ei ole todellisia läpimenon mahdollisuuksia. Viime sotien taktiikkaa noudattaen voimat keskitetään torjuntavoittojen hankkimiseen.

Hallitus on luopunut vastustamasta viimeiseen asti Eurooppa-neuvoston henkilöpuheenjohtajuutta eli määräaikaisen presidentin viran perustamista. Sen sijaan omasta komissaarista Suomi haluaa pitää kiinni, samoin siitä, että mahdollisesti syntyvään EU:n puolustusytimeen kaikilla jäsenmailla on yhtäläinen pääsy.

Torjuntataktiikan mukaisesti hallitus toteaa, että Suomi voi hyväksyä presidentin edellyttäen, että viran tehtävät rajataan riittävän tarkasti, eikä niihin sisällytetä valtuuksia esimerkiksi ministerineuvoston työskentelyn ohjaamiseen. Samalla korostetaan EU:n nykyisten toimielinten tasapainon ja jäsenvaltioiden välisen tasa-arvon tärkeyttä.

Huoli pienten jäsenmaiden aseman heikkenemisestä leimaa läpitunkevasti hallituksen kannanottoja, jotka se esittelee selontekona eduskunnalle heti ensi viikolla. Eikä syyttä.

Viimeistään vuoden 2000 Nizzan huippukokouksesta lähtien on käynyt selväksi, miten itsekkäästi suuret EU-maat omia etujaan ajavat. Tämä viehtymys tuskin laimenee, kun unioni piakkoin laajenee 23 maan entistä heterogeenisemmaksi yhteisöksi.

Tulevaisuuskonventin valmistelemassa perussopimuksessa on Suomen kannalta paljon positiivista. Ehdotettu perustuslaki antaa EU:n toiminnalle oikeudellisesti sitovan säädöspohjan, selkeyttää päätöksentekoa ja turvaa kansalaisille yhtäläiset perusoikeudet tai ainakin mahdollisuuden vaatia jäsenvaltioilta niiden toteuttamista.

Suomen ei olisi viisasta lähteä repimään auki perussopimusluonnosta, josta isoisten kesken on päästy yksimielisyyteen. Kompromissien kautta syntyneen konsensuksen kaataja ottaa harteilleen vastuun uuden sovun löytämisestä, kuten Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kävi Helsingissä opastamassa.

Tulkitaan opastus sitten ystävälliseksi neuvoksi, poliittiseksi uhkaukseksi tai lievää suorasukaisemmaksi kiristämiseksi, karu todellisuus on, että jokainen muutos konventin esityksiin vaatii taitavaa lobbausta ja juonikasta liittoutumista samanmielisten kanssa.

Pienillä jäsenmailla on perussopimuksen korjaamiseksi halua yhteistyöhön niin kuin konventin loppusuoralla huomattiin. Suurten rintaman murtaminen edellyttää kuitenkin huolella suunniteltuja elkeitä ja yhteisymmärrystä siitä, mihin ponnistelut kohdennetaan.

Aika koalitioiden etsimiseen ja taktiikan hiomiseen alkaa käydä vähiin. HVK:n käynnistymiseen Roomassa on enää runsas kuukausi.

Omia virhearvioitaan ja hitaasti kiiruhtamisiaan Suomi saa kiittää siitä, että nyt ollaan ajolähtöasemassa. Toivottavasti hallitus ottaa opikseen ja ryhtyy ajoissa valmistelemaan syvällisempää Eurooppa-politiikan linjanmuutosta, johon EU:n laajeneminen maatamme haastaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.