Huonoa neuvottelutaktiikkaa

Ei ollut suuri yllätys, että Pohjois-Korean ydinohjelmakriisiä käsitelleissä kuuden maan neuvotteluissa ei päästy juurikaan eteenpäin. Pekingissä käydyistä neuvotteluista muodostui lähinnä tilaisuus, jossa kriisin osapuolet Pohjois-Korea ja Yhdysvallat vain totesivat vastapuolen kantojen muuttumattomuuden.

Jos perjantaina päättyneissä neuvotteluissa halutaan nähdä jotakin positiivista, niin sinänsä hyvä asia on jo se, että osapuolet ylipäätään neuvottelevat. Pelkän neuvottelukosketuksen aikaansaaminenkin on ollut tuskien takana. Tulevaisuutta ajatellen vaikuttaa myös rohkaisevalta, että yhteistyö neuvotteluihin osallistuvien Kiinan, Etelä-Korean, Japanin, Venäjän ja Yhdysvaltain välillä näyttää sujuvan juohevasti.

Niin Pohjois-Korea kuin Yhdysvallatkin näyttävät juuttuneen asemiinsa. Pohjois-Korea kärttää itsepintaisesti Yhdysvaltoja suostumaan hyökkäämättömyyssopimukseen sekä antamaan humanitaarista ja taloudellista apua. Yhdysvallat taas ei halua kuullakaan mistään myönnytyksistä ennen kuin Pohjois-Korea luopuu ydinohjelmastaan, jonka Yhdysvallat uskoo tähtäävän ydinaseen kehittämiseen.

Pohjois-Korean neuvottelijoiden havaittua, että Yhdysvallat pysyy järkkymättä kannallaan he hätkähdyttivät muita valtuuskuntia uhkaamalla osoittaa ydinkokeella maansa valmiuden ydinaseen kehittämiseen. Mikäli Pohjois-Korea jatkaa tämänkaltaista neuvottelutaktiikkaa, sovintoratkaisua on turha odottaa.

Pohjois-Korean kovat puheet eivät varmastikaan saa presidentti George W. Bushia myöntyväisemmäksi. Sen sijaan uhkailut ydinaseella antavat valtit Bushin hallinnon haukoille, joiden mielestä Pohjois-Korean ydinaseuhka tulisi eliminoida välittömästi kovin ottein.

Toiveet kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta lepäävät nyt sen varassa, että Pohjois-Korean ohella neuvotteluihin osallistuvien maiden rintama pysyy yhtenäisenä, jolloin sillä olisi mahdollisuus painostaa Pohjois-Korea luopumaan ydinohjelmastaan. Ellei tämä onnistu tilanne kehittyy todella vaaralliseksi.