Pääkirjoitus 29.8.2003:
Blairin esiintyminen tuskin vakuutti
hallituksen rehellisyyttä epäileviä

Monet britit uskovat pääministeri Tony Blairin valehtelevan kansalle.
Monet britit uskovat pääministeri Tony Blairin valehtelevan kansalle.

Britannian pääministeri Tony Blair saattoi uskotella itselleen, että asettumalla tukemaan vankasti Yhdysvaltain rinnalla hyökkäystä Irakiin hän voisi parantaa kansansuosiotaan, jota muun muassa sairaanhoidon ongelmat ja kasvava rikollisuus olivat murentaneet. Toisin kuitenkin kävi. Hallituksen kansansuosio on pohjalukemissa ja pääministeri itse päätyi eilen tuomarin eteen todistamaan aseasiantuntijan itsemurhaa koskevassa jutussa.

Jo kuukausia Britanniassa on käyty kiihkeätä keskustelua siitä olivatko hallituksen perustelut riittäviä Irakin sotaan liittymiselle. Samalla hallitusta on syytetty tiedustelutietojen kaunistelemisesta, jotta saataisiin kansan tuki brittijoukkojen osallistumiselle hyökkäykseen. Vaakalaudalle koko hallituksen tulevaisuus joutui kuitenkin vasta, kun hallituksen toiminnan väitettiin osaltaan vaikuttaneen puolustusministeriön aseasiantuntijan David Kellyn itsemurhaan.

Tiedustelutietoja yleisradioyhtiö BBC:n toimittajalle vuotaneen Kellyn itsemurha on saanut monet britit vaatimaan Blairin ja koko hänen hallituksensa eroa. Kansa uskoo, että julkistamalla Kellyn nimen hallitus ajoi hänet epätoivoiseen tilanteeseen.

Torstaina oli Blairin vuoro astua Kellyn itsemurhaa tutkivan selvitysryhmän eteen ja kertoa oma näkemyksensä asiasta. Julkisuudessa on arveltu, että Blair saattaisi yrittää vierittää syyn Kellyn nimen paljastamisesta ja koko jupakasta puolustusministeri Geoff Hoonin niskoille pelastaakseen hallituksen. Mikäli Blairilla tällaisia aikeita on todella ollut, hänen asemansa ei ainakaan helpottunut sen jälkeen, kun Hoon vakuutti tutkijalautakunnalle viattomuuttaan.

Blair lupasikin kuulustelijoilleen ottaa täyden vastuun niistä päätöksistä, jotka johtivat Kellyn nimen paljastumiseen. Blairin lupaus tuskin hiljentää niitä, jotka vaativat hallituksen eroa. Asiassa voi käydä juuri päinvastoin. Kellyn itsemurhan ympärille kehittyneeseen skandaaliin liittyy yhä monia kysymyksiä, jotka ovat vastausta vailla. Blair epäilemättä toivoo, että keskustelu sinänsä traagisesta tapahtumasta päättyisi. Ellei näin käy, Hoonin tuoli alkaa horjua pahasti.

Kellyn itsemurhan ja siihen johtaneiden syiden noustua huomion keskipisteeksi on itse pääasia jäänyt syrjään. Blair palasi tähän vakuuttamalla vääriksi BBC:n tiedot, joiden mukaan hallitus olisi suurennellut perusteettomasti Irakin joukkotuhoaseiden uhkaa. Blair piti kiinni myös viime syksynä julkistetussa muistiossa esiintyvästä väitteestä, että Irak kykenisi käyttämään joukkotuhoaseita 45 minuutin kuluessa käskyn antamisesta.

Suurin osa briteistä ei usko Blairin vakuutteluihin. Kaksi kolmannesta kansalaisista on kyselytutkimusten mukaan sitä mieltä, että hallitus on pettänyt heidät. Kuitenkin hallituksen eroamista kannattaa ja vastustaa suunnilleen yhtä suuri joukko. Kovasta kritiikistä huolimatta hallitus saaneekin jatkaa, mutta ei niinkään omien ansioidensa vuoksi kuin siksi, että oppositio on heikko ja hajanainen.