Pääkirjoitus 31.1. 2002:
Bush vihjaili terrorisminvastaisen
sodan laajenevan uusiin kohteisiin

Presidentti George W. Bush korosti liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessaan, että terrorisminvastainen taistelu jatkuu.
Presidentti George W. Bush korosti liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessaan, että terrorisminvastainen taistelu jatkuu.

Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia ei ole koskaan pidetty minään suurena sanankäyttäjänä. Tiistai-iltana kongressin molemmille kamareille pitämässään liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessaan Bush kuitenkin näytti kyntensä myös tällä alueella. Puhe keskeytyi yli 70 kertaa valtaisiin aplodeihin.

Kongressin edessä oli nyt aivan toinen Bush kuin vuosi sitten, jolloin hän oli juuri astunut virkaansa epävarmana vaalifarssin jälkimainingeissa. Tuolloin vielä puolet amerikkalaisista oli sitä mieltä, että Bush ei ollut ansainnut vaalivoittoaan. Nyt puhujakorokkeella esiintyi presidentti, joka oli varma asemastaan. Menestys Afganistanissa ja 85 prosentin suosiolukemat antoivat hyvän selkänojan.

Ei ollut kovin yllättävää, että presidentti keskittyi puheessaan terrorisminvastaiseen taisteluun, sisäiseen turvallisuuteen sekä talouden kohentamiseen. Kaikilla kolmella alueella hän asetti itselleen ja hallinnolleen kunnianhimoiset päämäärät.

Vaikka Talibanin ja al-Qaidan joukot Afganistanissa onkin nyt lähes lyöty, painotti Bush, että terrorisminvastainen taistelu ei ole ohi, vaan itse asiassa vasta alussa. Bushin mukaan eri puolilla maailmaa piileskelee edelleen kymmeniä tuhansia koulutettuja terroristeja.

Selvemmin kuin koskaan ennen Bush ilmoitti puheessaan, että terrorisminvastainen taistelu ei koske pelkästään terroristijärjestöjä, vaan myös hallituksia, jotka tukevat terrorismia ja pyrkivät kehittämään joukkotuhoaseita. Hän mainitsi nimeltä Pohjois-Korean, Iranin ja Irakin.

Bush teki myös selväksi, ettei Yhdysvallat kaipaa suostumusta muilta terrorisminvastaisen rintaman jäseniltä, mikäli se haluaa iskeä uusiin kohteisiin. Tässä vilahtaa jälleen Bushin piittaamattomuus muusta maailmasta, mistä häntä on arvosteltu. Bushia on usealta taholta varoitettu lähettämästä sotilaitaan uusiin kohteisiin ilman eri sopimusta. Sotilaallinen hyökkäys Pohjois-Koreaan tai Lähi-itään romuttaisi helposti koko terrorisminvastaisen rintaman.

Menestyksensä innoittamana Bush näyttää kuitenkin ajattelevan, ettei yksikään valtio halua asettua poikkiteloin Yhdysvaltain sotilaallisten hankkeiden tielle pelätessään tulevansa leimatuksi terroristien suojelijaksi. Näin ei välttämättä ole.

Bushin siirryttyä käsittelemään suunnitelmiaan Yhdysvaltain talouden piristämiseksi aplodit demokraattien penkkiriveiltä kävivät selvästi vaisummiksi. Tämä enteilee vastoinkäymisiä presidentille. Bushin esitykset suurine veronalennuksineen eivät ole järin suosittuja demokraattien keskuudessa, jotka pyrkivät ensi syksyn kongressivaaleissa saamaan enemmistön myös edustajainhuoneeseen.

Republikaanien viimeisimpään vastoinkäymiseen, energiayhtiö Enronin konkurssiin, Bush viittasi yrityksen nimeä mainitsematta. Oli kuitenkin mielenkiintoista, että Bush veti uutta linjaa vaatimalla suuryrityksiltä vastuullisempaa toimintaa. Aiemmin tällaista on kuultu vain demokraateilta. Bushin onkin syytä valita sanansa huolellisesti, sillä 60 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että hallituksella ja Enronilla on päivänvaloa kestämättömiä sopimuksia keskenään.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.