Pääkirjoitus 30.1. 2002
Ympäristöystävällinen maakaasu
kiinnostaa Turun seudun kuntia

Kevään kuluessa ratkeaa, saako myös Turun alue oman maakaasuputkensa.
Kevään kuluessa ratkeaa, saako myös Turun alue oman maakaasuputkensa.

Maakaasuputken ulottamisesta Turun alueelle on puhuttu jo vuosia. Valmista vaan ei ole syntynyt, vaikka alueella tunnetaan suurta kiinnostusta kaasua kohtaan ja venäläinen kaasuntuottaja Gazprom olisi halukas toimittamaan maakaasua myös Lounais-Suomeen. Toistaiseksi kaasua ei kuitenkaan ole pidetty kilpailukykyisenä vaihtoehtona.

Tulevan kevään aikana läntisen kaasuputken kohtalo on tulossa ratkaisuvaiheeseen. Kaasuyhtiö Gasum on aloittelemassa neuvotteluja asiasta Turun Seudun maakaasu oy:n kanssa. Jälkimmäisessä ovat mukana Fortumin lisäksi Turku, Kaarina, Naantali ja Raisio, jotka haluaisivat käyttää lämmöntuotannossaan maakaasua.

Neuvoteltavana on ratkaisu, jonka mukaan Mäntsälästä rakennettaisiin Turun alueelle noin 200 kilometrin pituinen kaasuputki, josta kaasu johdettaisiin kahteen voimalaan. Toinen näistä rakennettaisiin Turun Topinojalle ja toinen Naantaliin. Kaasua olisi saatavissa vuoteen 2006 mennessä.

Suomessa käytetään maakaasua noin neljä miljardia kuutiometriä. Turun seudun tarpeeksi arvioidaan noin 500 miljoonaa kuutiota vuodessa. Pääosa tästä menisi lämmön ja sähkön tuotantoon, mutta kaasua riittäisi myös pienasiakkaille kuten esimerkiksi puutarhoille.

Tällä hetkellä maakaasuprojektin esteenä näyttää olevan kaasun ja sähkön hintasuhde. Fortumissa arvioidaan, että maakaasuputkesta tulee totta vasta kun sähkön hinta kallistuu. Tukkusähkön hinta megawattitunnilta pitäisi nousta 23 eurosta ainakin 28 euroon kaasun hinnan pysyessä ennallaan ennen kuin kaasun käyttö tulisi kannattavaksi.

Sähkön hinnan tämänhetkinen edullisuus selittyy paljolti sillä, että runsaiden sateiden vuoksi halpaa vesivoimaa on ollut Pohjoismaissa tarjolla myytäväksi asti. Tämän ei saisi antaa kuitenkaan hämätä, kun pohditaan pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia energiaratkaisuja. On otettava huomioon, että sähkön hinta kallistuu välittömästi, kun vesivarastot hupenevat. Kuivina aikoina vesivoimalla tuotettua sähköä ei edes riitä myyntiin naapurimaista.

Kiinnostus maakaasua kohtaan johtuu pitkälti myös siitä, että kaasu on energialähteenä selvästi ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi kivihiili. Nykyisin Turun seudulla tuotetaan kaukolämpöä paljolti juuri kivihiilen avulla, mikä ei ole sopusoinnussa kansainvälisten pyrkimysten kanssa vähentää fossiilisia päästöjä.

Maakaasun käyttöönotolla olisikin Turun alueella tarkoitus lähinnä korvata saastuttavia kivihiilivoimaloita. Siten kaasuputkihanke ja suunnitelma viidennestä ydinvoimalasta eivät liity suoranaisesti toisiinsa. Maakaasuakin saasteettomampaa ydinvoimaa tarvitaan Suomen energiahuollon turvaamiseksi joka tapauksessa, toteutuipa kaasuputki tai ei.

Epävarmuutta energiamarkkinoille on luomassa Euroopan unionin kyvyttömyys päättää kaasu- ja sähkömarkkinoiden avaamisesta. Venäjällä pelätään, että markkinoiden aukeaminen, jota EU:n puheenjohtajamaa Espanja voimakkaasti ajaa, merkitsisi kaasun hinnan laskemista. Yrityksiä EU:n kaasumarkkinoiden avaamiseksi onkin syytä seurata tarkasti myös Suomen lounaisessa kolkassa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.